31/07/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu bugünün, Dünya Orgazm Günü olduğunu duyurdu. Bu keyifli günde queer orgazmı konuşmak için, lezbiyenlerin deneyim aktarımlarını derledik.

“Orgazm baskısını ortadan kaldırmak orgazmı beraberinde getirebilir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Maria Fabrizio, NPR

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSU), bugün Dünya Orgazm Günü olduğunu duyurdu.

CİSU bugünü şu mesajla kutluyor: “Orgazmın, dopamin, oksitosin, norepinefrin ve testosteron düzeylerini artırması cinsel sağlık ve iyilik halini olumlu etkiler. Orgazm ayrıca bedensel /ruhsal rahatlama sağlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, stresi azaltır.”

Uluslararası Seks Araştırmaları Akademisi’nin yaklaşık 53 bin yetişkinin cinsel yaşamlarını inceleyerek 2016’da yayımladığı raporuna göre; heteroseksüel erkeklerin yüzde 95'i, heteroseksüel kadınların yüzde 65’i, lezbiyenlerinse yüzde 86'sı orgazm oluyor.  

Tüm cinsel yönelim çeşitliliğini düşündüğümüzde bu araştırma orgazm hakkında yeterli bilgi vermiyor ancak Vice’dan Daisy Jones, bu araştırmayı baz alarak lezbiyen arkadaşlarına orgazmlarını sordu.

Dünya Orgazm Günü’nde Jones’un arkadaşlarının deneyim paylaşımlarını sizler için derledik.

Performans odaklı olmamak…

Charlie: “Orgazmlar sıklıkla psikolojik bence; bu yüzden en önemli tavsiyem, ikinizin de rahat ve açık hissetmenizi sağlamak olacaktır. Performans odaklı olmak yerine rahat ve seksi hissedeceğiniz bir ortam yaratın. Ön sevişme de çok önemli. Biraz hazırlık gerekiyor. Sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da.”

“Seks bir ‘giriş-çıkış’ çabası değildir”

Beth: “İronik olarak, orgazm baskısını ortadan kaldırmak orgazmı beraberinde getirebilir. Lezbiyen seks bu şekilde çok yaratıcı ve sezgisel olabiliyor. Oyuncakları, parmakları, dilleri, bedenleri kullanabilirsiniz. Bence hayal gücü daha çok kullanılırsa, çok daha fazla orgazm olurdu. Seks bir ‘giriş-çıkış’ çabası değildir.”

“Hepimiz zevki farklı şekillerde deneyimliyoruz”

Brooke: “Ağzınızı ve ellerinizi (tercihen aynı anda) kullanın ve klitorise odaklanın. Bütün kadınların bedenleri farklı ve benzersizdir ve bence hepimiz zevki farklı şekillerde deneyimliyoruz. Leydinize neyi sevip neyi sevmediğini sorun ve 'performans yaparken' onun neye ilgi duyduğunu anlamak için ona dikkat edin.”

“Her zaman zihin okumaya çalışmanız gerekmez”

Rhi, “Herkes farklı şeyler tarafından tahrik olur. Bu yüzden, partnerinize neyi sevdiğini sormanız gerçekten önemli. Denemedikleri, sevecekleri bir şey var mı? Basit iletişim sıcaktır, her zaman zihin okumaya çalışmanız gerekmez.”

“Orgazm olamamak seksin daha az zevkli olduğu anlamına gelmez”

Yazar Jones ekliyor, “Öyle görünüyor ki, orgazmın anahtarı, açık iletişim. Ayrıca orgazm seksin tamamı ve sonu değildir. Pek çok insan orgazm olamıyor ve bu seksin daha az tatmin edici veya zevkli olduğu anlamına gelmez.”


Etiketler: kadın, sağlık, cinsellik
İstihdam