13/02/2007 | Yazar: Kaos GL

57. Berlin Film Festivali’nde gösterilen İsrail yapımı 'Baloncuk' (Habuah) isimli film İsrailli ve Filistinli iki eşcinsel gencin aşkı üzerinden bölgedeki uzlaşılmaz sorunu ele alıyor. If İstanbul’un da gözdeleri arasında olan filmin yönetmeni Yossi & Jagger’ın yaratıcısı Eytan Fox.

Ortadoğu'da 'imkansız' bir aşk Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

57. Berlin Film Festivali’nde gösterilen İsrail yapımı 'Baloncuk' (Habuah) isimli film İsrailli ve Filistinli iki eşcinsel gencin aşkı üzerinden bölgedeki uzlaşılmaz sorunu ele alıyor. If İstanbul’un da gözdeleri arasında olan filmin yönetmeni Yossi & Jagger’ın yaratıcısı Eytan Fox.

KAOS GL

Esin Küçüktepepınar

Starlar, yarışma filmleri ve Oscar'da iddialı yapımlar bu yıl yine Berlin'in gündeminde ön planda yer alsa da; yan bölümler de az izleyici toplamıyor. 57. Berlin Film Festivali'nde gösterilen İsrail yapımı 'Baloncuk' (Habuah) seyircinin büyük ilgisini çeken filmler arasında. Film olarak yetersiz kalsa da; Ortadoğu'daki açmaza getirdiği eşcinsel aşk temasıyla festivalin ‘Panorama' bölümünde yer alan Baloncuk'un gösterimi tıka basa doluydu. İsrailli popüler sinemacı Eytan Fox'un yönettiği film, İsrailli ve Filistinli iki eşcinsel gencin aşkı üzerinden bölgedeki uzlaşılmaz sorunu ele alıyor. Aşık iki genç, toplumsal kültürel farklılıklar ve düşmanlıklar arasında trajik bir sona sürükleniyorlar.


*Eytan Fox

İstanbul'a da gelecek

Filmin yönetmeni Fox, 15 Şubat'ta başlayacak Bağımsız Filmler Festivali'nde eşcinsel sinemanın son örneklerinin yer aldığı ‘Gökkuşağı’ bölümünde de gösterilecek filmi için gelecek hafta İstanbul'a konuk olacak. "Kahramanların aşkı gibi şu andaki politik yaklaşımlarla bölgedeki sorun da çözümsüz görünüyor" diyen yönetmen, şöyle devam etti: "Filmim Tel Aviv'e yazılmış bir aşk mektubudur. Orada gençler dansa, tiyatroya, sinemaya gidiyor, gelecekle ilgili hayaller kuruyor ve normal bir gençlik gibi davranıyorlar. Ama biraz ötelerindeki işgal edilmiş topraklar var. Filistin tarafındaki halk son derece düşük yaşam standardına hapsolmuş. Bu haksızlık! Tel Aviv'dekiler bir baloncuk içinde yaşıyorlar, acı gerçekleri göremiyorlar."

Düşmanlara mesaj

'Baloncuk'un özel olarak görüştüğümüz iki oyuncusu, filmin düşman taraflara insancıl bir mesaj vermek istediğini söyledi. Gizlice Tel Aviv'e kaçan Müslüman Filistinli Eşref'i canlandıran Arap aktör Yousef 'Joe' Sweid, "Film, eşcinsel bir aşkı anlatsa da esas olarak İsrail ve Filistin toplumlarının barış içinde yaşaması gerektiğini söylüyor. Filistinliler de izlese beğenir eminim" şeklinde konuştu. Bu aşk öyküsünün İsrailli karakterini canlandıran Ohad Knoller de "Kahramanların imkansız aşkı, Ortadoğu'daki barış hayallerinin sembolü. Önce önyargılarımızdan kurtulmalıyız" dedi.



Halk yardımcı oldu

İsrail'in işgal altındaki topraklardan çekilmesi gerektiğini söyleyen yönetmen Eytan Fox, iki halkın filme tepkisini anlattı: "Filistin tarafına girmemiz yasak olduğu için yerel halktan yardım istedik ve filmin konusunu bildikleri halde yardımcı oldular. Film, temmuzda İsrail'de yapılan galada ilgi görmedi çünkü; Lübnan'a savaş açılmıştı!"

Kaynak: Sabah, 13 Şubat 2007



Etiketler: kültür sanat
İstihdam