05/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Sosyal Politikalar yüksek lisans dersine katıldı, Ortadoğu’daki LGBTİ hareketini anlattı.

Ortadoğu’daki LGBTİ Hareketi Marmara Üniversitesi’nde Tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Sosyal Politikalar yüksek lisans dersine katıldı, Ortadoğu’daki LGBTİ hareketini anlattı.
 
Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Sosyal Politikalar yüksek lisans dersinde “Ortadoğu ve Türkiye’de LGBTİ mücadelesi” tartışıldı. Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar’ın konuk olduğu ders; cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramlarının açıklanması ile başladı.
 
Oryantalizm ve heteroseksizmin ortaklaştığı alanların altını çizen Tar şöyle dedi: “Heteronormativite bir bütün olarak kültürü, sosyal yaşamı, ekonomiyi aklımıza gelebilecek her alanı şekillendiren, hizaya sokan, normaller dizgisini belirleyen bir tahakküm biçimi. Haliyle, onun görünür yüzü olan homofobi ve transfobiyi tek bir nedene bağlamak doğru bir yaklaşım olmuyor.”
 
Barbar, homofobik Ortadoğu mitleri…
“Barbar, homofobik Ortadoğu” mitlerini de eleştiren Tar, “Söz konusu Ortadoğulu LGBTİ’ler olduğunda oryantalist söylemle şekillenen bu mitler de en az homofobi ve transfobi kadar can yakan bir mesele olabiliyor. Sömürgeci rejimler söz konusu olduğunda ise sömüren ve sömürülen heteroseksizmde uzlaşıyor; bu uzlaşma ise nefret cinayetleri olarak tezahür ediyor” dedi.
 
Dersin devamında İran, Türkiye, Suudi Arabistan, Lübnan, Mısır, Tunus ve Cezayir örnekleri üzerinden Ortadoğu’da LGBTİ mücadelesi tartışıldı. Kaos GL’nin sekreteryasını üstlendiği Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ ve mülteci LGBTİ’lerin sorunlarından bahsedildi.
 
*Bu etkinlik Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri’nin yürüttüğü Nefret Etme Projesi kapsamında Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Programı tarafından desteklenmektedir. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam