23/02/2015 | Yazar: Kaos GL

87. Akademi Ödüllerinde, eşcinsel bilim adamı Alan Turing’in hayatını konu alan The Imitation Game filmi En İyi Uyarlama Senaryo ödülü kazandı.

Oscar ödüllü senarist: 16 yaşında farklı olduğum için kendimi öldürmeye çalıştım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
87. Akademi Ödüllerinde, eşcinsel bilim adamı Alan Turing’in hayatını konu alan The Imitation Game filmi En İyi Uyarlama Senaryo ödülü kazandı.
 
Filmin senaristi Graham Moore, ödül konuşmasında 16 yaşında farklı olduğu için kendisini öldürmeye çalıştığını söyleyerek uyum sağlayamadığını düşünen çocuklara mesaj verdi:
 
“Bende bir gariplik olduğunu, farklı olduğumu ve uyum sağlamadığımı düşünüyordum. Şimdi ise bu anı nerede olursa olsun kendisini tuhaf, farklı ya da uyumsuz hisseden o çocuğa adamak istiyorum. Sen de uyum sağlıyorsun. Farklı kal ve sıra sana geldiğinde, bu sahneye çıktığında, lütfen bu mesajı senden sonrakine ilet.”
 
Benedict Cumberbatch Türkiye’nin eşcinsel hakları karnesini eleştirdi
 
Filmde Alan Turing’i canlandıran oyuncu Benedict Cumberbatch ise Radikal gazetesine verdiği röportajda “bu film tarihteki bir hikâye olmakla kalmıyor ne yazık ki. Milliyetçiliğin olduğu her yerde bir günah keçisi bulunabiliyor. Eşcinsel azınlıklar bugün bile önyargıyla karşılanıyor ve ceza alabiliyor. IŞİD’in yaptıkları ortada ama Rusya, Türkiye ve Yunanistan’daki Altın Şafak Partisi gibi muhafazakâr politik oluşumlar da aynı düşünceyi destekliyor,” demişti.
 
Eşcinsel karakter için seks sahnesi şart mı?
 
Filmin yönetmeni Morten Tyldum ise, Alan filmde seks sahnesine yer verilmemesi yönündeki eleştirilere Variety dergisine verdiği röportajda şu yanıtı vermişti:
 
“Birilerini rahatsız etmekten korktuğumuz için değildi. Bu film heteroseksüel bir karakter hakkında olsaydı, onun heteroseksüel olduğunu kanıtlamak için asla bir seks sahnesi koymayacaktım. Filmde eşcinsel bir karakter var diye, sırf onun eşcinsel olduğunu kanıtlayayım diye bir seks sahnesi mi koymam gerekiyor?”
 
“Turing’in cinsel partnerleri olsa da azdı ve uzaktaydı. Bu filme bir seks sahnesi koymamın tek nedeni, her eşcinsel karakterin bir eşcinsel seks sahnesi olması gerektiğini düşünen eleştirmenleri tatmin etmek olurdu.”
 
Alan Turing kimdir?
 
Turing 1936 yılında geliştirdiği teorik bir makineyle bir bant üzerindeki sembolleri okuyup yazabilecek, programlanabilir bir bilgisayar fikrini ortaya attı.
 
2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Enigma kodunu kırarak İtilaf Devletleri’nin savaşı kazanmasına yardımcı oldu.
 
1952 yılında eşcinselliği öğrenildiğinde kendisine iki seçenek sunuldu: Demir parmaklıklar arkasına hapsedilmek ya da kimyasal iğdiş. Turing, ikincisini seçse de 1954 yılında siyanüre daldırılmış bir elma yiyerek hayatına son verdi.
 
İngiltere, geçtiğimiz yılki bütçe planında eşcinsel bilim adamı Alan Turing adına 42 milyon pound’luk bir araştırma fonu ayırdı. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam