14/08/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara Cinnah Hotel önceden rezervasyonu olduğu halde iki trans kadını otele kabul etmedi.

“Otel, ayrımcılık yasağını ihlal etti” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Cinnah Hotel otele giderek rezervasyon yaptırmak isteyen bir trans kadına “yer yok” dedi. Telefondan arayınca aynı tarihe rezervasyon yaptı. Rezervasyon günü otele giden iki trans kadına odayı veremeyeceklerini söyledi.

İki trans kadın 10 Ağustos Cuma günü konaklamak üzere geldikleri Cinnah Hotel tarafından geri çevrildi. Önceden rezervasyon yaptırdığı halde konaklamak üzere geldiği otele alınmayan trans kadınlar yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı.

Cinnah Hotel’e kabul edilmeyen trans kadınlar, rezervasyon yaptırmadan önce de otele gittiğini ve ileri bir tarihe rezervasyon yaptırmak istediklerini ancak otel çalışanlarının kendilerine rezervasyon kaydı açmadığını söyledi:

“Otele gittim, ‘yer yok’ dediler. Arayınca rezervasyon yaptırdılar”

“10 Ağustos’tan önce Cinnah Hotel’i ziyaret edip ve konaklamak istediğim gün için odanın uygun olup olmadığını sormuştum. Resepsiyonda çalışan kişiler istediğim tarihte odanın dolu olduğunu, gelecek günlerdeki rezervasyonları ise göremediklerini söylemişti. Bunun üzerine bir başka arkadaşımdan oteli arayıp istediğim odanın istediğim tarihte uygun olup olmadığını sormasını rica etmiştim. Otel çalışanları bana söylediklerinin aksine arayan arkadaşıma odanın uygun olduğunu söyleyince ben de oteli yeniden arayarak kimlik ismimle, istediğim odayı ayırttım. Otele konaklamak üzere gitmeden önce de rezervasyonumu 2 defa kontrol ettirdim.”

Odasını ayırtan ve iki defa rezervasyonu kontrol eden trans kadın, otele gittiğinde farklı gerekçelerle odasına alınmadığını, polis çağırdığını ancak polisin de olay yerine gelmediğini söyledi.

Otel, rezervasyonu yapılan odayı vermedi

Pembe Hayat Derneği’nin yönetim kurulu üyelerinden olan trans kadın 10 Ağustos günü yaşananları da şöyle anlattı:

“Otele gittiğimde ise her şey yeniden başa sardı. Üç ayrı çalışanla görüştüm üçü de farklı yalanlar söyledi. Otel çalışanlarından biri bana ayrılan odanın yeni gelen bir balayı çiftine bir diğeri de günler önceden rezervasyon yaptıran başka birine verildiğini söyledi… Ben de parasını ödeyeceğim ve bir hafta önceden rezervasyon yaptırdığım odada kalmak istediğimi belirttim ancak odayı veremeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine polis çağıracağımı ve kendilerinden şikâyetçi olacağımı söyledim ancak başka bir otel yetkilisi gelip “polis çağırabilirsiniz” dedi. Polisi çağırdık ancak gelmedi. Biz de kendimiz tutanak tuttuk, tutanağı savcılığa ulaştırıp Cinnah Hotel yönetiminden şikâyetçi olacağız”

Ayrımcılık yasağını ihlal

Konuyla ilgili KaosGL.org’a konuşan Pembe Hayat Derneği’nin avukatı Emrah Şahin Cinnah Hotel’in ayrımcılık yasağını ve tüketici haklarını ihlal ettiğini belirtti. Şahin, “Cinnah Hotel’de yaşanan vaka, personelin tavrını aşan ve yönetimden de bağımsız düşünemeyeceğimiz bir ayrımcılıktır. Otel, ayrımcılık yasağını ve tüketici haklarını ihlal etmiştir. Bu tür vakalar git gide artmakla birlikte özellikle Cinnah Hotel’de yaşanan ilk olay da değildir. Konuya ilişkin tutanaklar tutulmuş olup ilgili yerlere müracaatımız yapılacaktır.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam