14/07/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Otistik Kadınlar ve Non-binaryler Ağı (AWN), marjinalleştirilmiş cinsiyetlerden tüm insanlar için destek sağlamayı amaçlıyor.

“Otistik bir insan olarak iyi ve tatmin edici bir hayat yaşamak mümkündür” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Nöroçeşitlilik Herkes İçin” sloganıyla yola koyulan Otistik Kadınlar ve Non-binaryler Ağı (AWN); otistik kadınlar, kız çocukları, transfeminen ve transmaskülenler, tüm cinsiyetlerden translar ve marjinalleştirilen cinsiyetlerden tüm insanlar için bir örgütlenme alanı, destek ve kaynak sağlamayı misyon ediniyor.

Ağ, kişilerin deneyimlerini anlayışlı, çeşitli ve kapsayıcı bir ortamda paylaşabileceği dayanışmacı bir topluluk oluşturmakla birlikte topluluğun çeşitliliğini ve kesişen deneyimleri tanıyarak kutlamaya kendini adıyor:

“Tüm kadınları, trans ve natrans, transfeminen ve transmaskülen non-binaryleri, queerleri, iki ruhlu insanları, tüm cinsiyetlerden transları ve marjinalleştirilen cinsiyetlerden ve cinsiyetsiz tüm insanları memnuniyetle karşılıyoruz. Ağ, tüm insanların cinsiyet kimliklerini ve ifadeleriyle birlikte açılma, geçiş ve gizliliğe ilişkin tercihlerini tanır ve onaylar.”

“Otizm sahip olduğumuz bir şey değil, otistiğiz”

Otizm teşhisini çevreleyen gereksiz korkuları sürdüren klişe ve yanlış bilgileri ortadan kaldırmayı hedefleyen Ağ’ın karşılamasında yer alan mesajlardan iki tanesi şöyle:

“Hoş geldin! Kutlarım! Bu (karşılama) ‘Tamam’dan daha iyi olacak. Harika olacak. Topluluğumuzun senin gibi birine ihtiyacı var. Lütfen kendini ‘fazla feminen olduğun’ ya da ‘birilerinin otistik yeğenlerine benzemediğin’ için ikinci planda hissetme. Tüm hayatını bunu yaparak geçirmiş olsan bile bu söylenenlere şefkatle katlanmak zorunda değilsin. Bu, yas tutulacak bir şey değil, sen bir arıza değilsin. Mükemmelsin. Burada tam olarak olduğu gibi yaşayan ve seni aramızda görmek isteyen birçok insan var.”

“Yalnız değilsin! Benzer deneyimlerde ve varoluş biçimlerinde başkalarını bulmak, kendini daha iyi anlamayı öğrenmede en yararlı şeylerden biri olabilir. Başkaları için bir destek kaynağı olmak da gerçekten iyi hissettirebilir. Özellikle de otistik olmanın harika yanlarını çoğaltmanın, daha zorlu kısımları anlamayı ve yönetmeyi öğrenmenin olumlu yollarını bulan diğer otistikler için. Bunlar hakkında asla kendini kötü hissetme çünkü doğru ve zamanında uyum, seni güçlü ve sağlıklı tutacaktır. Otistik bir insan olarak iyi ve tatmin edici bir hayat yaşamak mümkündür.”

Otistik Kadınlar ve Non-binaryler Ağı’nın web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: medya, yaşam
İstihdam