25/02/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Sosyal medya fenomeni Esefsu, Armağan Çağlayan’ın Gör Beni programına konuk oldu: Benden sonraki insanlar benim yaşadığım zorlukları yaşamasın diye uğraşıyorum.

“Oturduğum evi trans kadın takipçilerim sayesinde buldum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Esefsu: 24 yıllık evlatlarını iki günde sildiler.

Armağan Çağlayan: Niye?

Esefsu: Bilmiyorum, cinsiyetimi değiştirdim diye.

Armağan Çağlayan: Cinsiyetini değiştirince evlat, evlat olmaktan çıkıyor mu ki?

Sosyal medya fenomeni Esefsu, Armağan Çağlayan’ın 196Sekiz YouTube kanalında yayınlanan Gör Beni programının konuğu oldu.

Yazları Sivas’ta kışları Malatya’da büyüdüğünü anlatan Esefsu, ailesinin, cinsiyet kimliğini öne sürerek kendisiyle görüşmediğini şöyle paylaştı:

“Onlara göre öyleymiş demek ki. Beni kabul etmek istemediler herhalde, öyle bir şey oldu. Yoksa öncesinde kimseye bir saygısızlığım yoktu. Bence onların yetiştirdiğine göre yetişmiş de bir evlattım ama… Sonra ne olduysa iki günde her şeyi sildiler. Şimdi de kapıya attılar. Sivas’ta bir deyim var ‘İt gibi attılar’ diye, aynı öyle, attılar köşeye. Canları sağ olsun ama.”

“Onlar da öyle görmüşler ama doğurdukları zaman da bir düşünmeleri lazım, doğurdum ama ben bunu kabul edebilecek miyim diye. O kadar yıl, nahif ve yapmalarını istediği köy işlerini yapamayan bir evlat yetiştirdiler ama hiçbir zaman da dönüp demediler ki ‘Acaba bizim çocuğumuz farklı bir evlat olabilir mi?’. Cinsiyetimi çok daha erken yaşta da değiştirebilirdim, olumlu bir şekilde ilerleyebilirdik ama dedikleri gibi doğduğun yer gerçekten kaderin oluyormuş. Ondan dolayı bir artısı olmadı yani, direkt sildiler.”

“Benden sonraki insanlar benim yaşadığım zorlukları yaşamasın diye uğraşıyorum

Mesleğini icra edemeyişinin sebeplerine ise şöyle değindi:

“Resim öğretmeniyim ama yapmadım mesleğimi. Çünkü ben trans, yani kadın olmak isteyen bir insandım. Bir şekilde öğretmen olabilsem bile, çocukların velileri ben onlara resim eğitimi vermek için, hayata olumlu bakmaları için içlerinde hayvan sevgisi olsun diye orada olacaktım ama diğer yandan öğrencilerin velileri ‘Bizim çocuğumuzu bu mu yetiştirecek’ demeye başladığında bana mobbing uygulanırdı. Bu da beni çok daha fazla yorardı. Zaten şu anda benden sonraki insanlar benim yaşadığım zorlukları yaşamasın diye uğraşıyorum ama bir de onu çekseydim ben kendime çok zarar vermiş olurdum. Benim de biraz güzel şeyler yaşamaya hakkım var gibi düşündüm.”

“En büyük destekçim Öykü Ay”

Esefsu, İstanbul’a taşındıktan sonra kendisini destekleyen Öykü Ay’dan şöyle söz etti:

“Belki biliyorsunuzdur Öykü Ay var, çok büyük bir hanımefendidir. Ben onu hep izlerdim Malatya’da olduğum dönemlerde. Hep ‘Yanlıştan uzak durun’ derdi. Ben ondan alabildiğimi alıyordum. İstanbul’a gelmeden önce de ona ulaştım, dedim ki ‘Neler yapmam lazım?’. O da dedi ki ‘Şu şu hataları yapma’, ‘Şu tarz insanlarla muhatap olma’ gibisinden sağ olsun yardımcı oldu. Şu an oturduğum evimi de trans kadınlar, takipçilerim sayesinde buldum.”  


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam