24/03/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü yaptığı açıklamada, Özbekistan'da eşcinselliği kriminalleştiren yasanın yeni Ceza Kanunu’ndan kaldırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

“Özbekistan eşcinselliği suç olmaktan çıkarmalı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Amerika, New York’ta Onur Yürüyüşü’nde Özbekistan'ın bayrağı da alanda. (Fotoğraf: RFE / RL / Fergana.ru)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Özbekistan'da eşcinsel erkeklerin, keyfi gözaltı, kovuşturma ve hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu duyurdu.

HRW açıklamasında “Özbekistan, erkekler arasında rızaya dayalı cinselliği suç olmaktan çıkararak kişisel güvenlik, mahremiyet ve ayrımcılık yapmama haklarını garanti etmeli” diyor.

Açıklama, Özbekistan’ın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin üyesi olduğuna dikkat çekiyor ve 2016’dan bu yana önemli insan hakları reformlarını uygulamaya sokan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in halen kaldırmadığı eşcinselliği kriminalleştiren yasanın ülkenin kara lekesi olduğunu söylüyor.

Mevcut kanun, ülkenin ceza kanunun 120. Maddesi. Bu madde ile geyler arasında rızaya dayalı cinsel ilişki üç yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

HRW, ülkenin Sovyet geçmişinden kalan bu maddenin*, uluslararası hukukun koruduğu temel hakları ihlal ettiğinin altını çiziyor ve Sovyetler’den kalan bu yasanın günümüzde yalnızca iki ülkede –Özbekistan ve Türkmenistan’da- geçerli olduğunu belirtiyor

Özbekistan’ın yeni bir Ceza Kanunu hazırladığını da ekleyen HRW, 22 Şubat’ta yayınlanan taslakta yeni bir madde olan 154'te aynı maddenin değiştirilmediğini aktarıyor.

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

*Sovyetler Birliği 1922 ve 1926 yıllarında düzenlediği yasalarla Çarlık Rusya’dan kalan “eşcinsel ilişki yasağını” kaldırdı. Bu yasak 1934'te Joseph Stalin döneminde yeniden Ceza Yasası’na eklendi.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam