18/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Obama’nın LGBTİ İnsan Hakları Özel Elçisi Randy Berry uluslararası ziyaretlerin 19’uncusunu Türkiye’ye yaptı. Berry, Kaos GL, Pembe Hayat, Kırmızı Şemsiye Dernekleri ve yetkililerle görüştü.

Özel Elçi Randy Berry Türkiye’yi ziyaret etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Obama'nın LGBTİ İnsan Hakları Özel Elçisi Randy Berry uluslararası ziyaretlerin 19’uncusunu Türkiye’ye yaptı. Berry, Kaos GL, Pembe Hayat, Kırmızı Şemsiye Dernekleri ve yetkililerle görüştü.

Geçtiğimiz Nisan ayında Başkan Obama tarafından kurumsallaştırılan Özel Elçilik görevine başladığından bu yana uluslararası ziyaretler gerçekleştiren Randy Berry ziyaret kapsamında Türk siyasetçiler, LGBTİ kuruluşlarından temsilciler ve özel şirket yetkilileri ile Ankara ve İstanbul’da görüşmelerde bulundu. Söz konusu Özel Elçilik, LGBTİ haklarının küresel durumuna ilişkin ABD'de, Beyaz Saray'a bağlı en üst düzey Müsteşarlık anlamına geliyor. Randy Berry, LGBTİ’lerin ayrımcılık ve şiddeti de içeren Türkiye’de karşılaştığı zorlukları dinlemeye ve ilk elden öğrenmeye odaklandı. Berry yaptığı ziyaretlerde LGBTİ’lerin sorunları ile ilgili kendi deneyimlerini de paylaştı.

Kaos GL ile görüştü

Kaos GL ofisini ziyaret eden Randy Berry, Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleriyle görüştü. Kaos GL’den Murat Köylü, Hayriye Kara ve Melahat'ın; Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya ve Esra Özban’ın katıldığı görüşmede, Türkiye’de LGBTİ’lerin statüleri, ayrımcılık ve nefret suçları konuşuldu. 1,5 saat süren görüşmede Türkiye’deki genel insan hakları durumu, AKP Hükümeti'nin politika ve söylemleri, LGBTİ’lerin temel haklara ulaşımı, ve yoğun yaşanan nefret suçlarına ait detaylar paylaşıldı.

“LGBTİ’lerin Temel insan haklarına erişimi için çalışacağız”

Berry, LGBTİ toplumunu, dini topluluklar ve kadın hakları örgütlerini de kapsayan diğer azınlık grupları ile birbirlerinin insan haklarını koruma konusunda birlikte çalışmaları için teşvik ediyor. Berry yaptığı görüşmelerde görevinin, daha çok iş ve barınma alanlarında ayrımcılıktan ve şiddetten korunmayı da içeren LGBTİ bireylerin temel insan haklarının daha esaslı bir şekilde korunmasına yoğunlaştığını belirtiyor. Her bir LGBTİ’nin, birinin çocuğu, kardeşi olduğunu belirten Berry, LGBTİ’lerin temel insan haklarına erişimi için çalışacaklarını belirtti.

Berry ayrıca iş yerlerinin, ayrımcılık içeren uygulamaların iş yerinde verimliliği yüzde 30 oranında azalttığını gördüklerini belirterek, çeşitliliği korumanın ekonomik açıdan bir öncelik olduğunu kaydetti. Berry’nin ziyareti, Türkiye’deki LGBTİ aktivistlerini, LGBTİ’lerin Türkiye’deki yaşam koşullarını geliştirme yönünde gösterdikleri çabaları sürdürmeleri için cesaret verdi.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam