26/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar
26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2022 yılı Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+’arın Durumu Raporu’na katkı sunan lezbiyenleri dinleyelim.
İllüstrasyon: Gizem Karagöz / Kaos GL
26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2022 yılı Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artıların Durumu Raporu’nda lezbiyenlerin sözlerine kulak verelim.
“Sanki sürekli her kadını elde etmeye çalışıyormuşum gibi…”
“3 yıl önceki iş görüşmemde (onların dediği şekilde) lpg bireylerini almıyoruz demişlerdi.” (Eğlence sektöründe şef garson olarak çalışan lezbiyen kadın)
“Atanmış cinsiyetimin kadın oluşundan ötürü mobbing ve ezici tavırlara maruz kalacağım ve itaatkar olmam gerektiği defalarca mülakatlarda söylenmişti” (Sağlık sektöründe diş hekimi olarak çalışan lezbiyen gender neutral)
“Sanki sürekli her kadını elde etmeye çalışıyormuşum gibi davranıp şaka yoluyla saçma sapan söylemlerle karşılaştım.” (Gıda sektöründe garson/barista olarak çalışan lezbiyen kadın)
“Aktivizm yapmamdan ötürü insanların bana karşı tutumları bir anda değişti”
“Kurumun yurtdışında kullandığı bir formda cinsiyet hanesinde “kadın/erkek/diğer” seçenekleri varken Türkiye için bu form sadece “kadın/erkek” olarak revize edildi.” (Eğitim sektöründe danışman olarak çalışan lezbiyen kadın)
“Sapık ilan edip mekâna bir tanıdığımız geldiği zaman sevgilin mi? Asılıyor musun? Bu sana bakıyor mu? Gibi daha birçok söylemle karşılaştım.” (Garson/barista olarak çalışan lezbiyen kadın)
“Açık olmamama rağmen iş yerinde ve sosyal medya hesabımda aktivizm yapmamdan ötürü insanların bana karşı tutumları bir anda değişti. Hasta sayım azaltılıyor ya da onlara göre prestijli hastalar bana verilmiyor.” (Diş hekimi olarak çalışan lezbiyen gender neutral)
“‘Erkekler neyine yetmiyor’ sorusunu çok kez aldım”
“Yönelimimi bilenler, lezbiyenliğimi zaten tedavi gördüğüm anksiyete bozukluğumun bir nedeni veya sonucuymuş gibi bana acıyarak bakıyorlar. Net bir şey demeseler de bu anlaşılıyor bir şekilde. Non-binary kimliğimi ise anlayabileceklerini dahi düşünemiyorum, bu sebeple hiç anlatmaya çalışmadım bile.” (Dünya genelinde zincir bir restoran işletmesinde resepsiyonist olarak çalışan lezbiyen non-binary)
“Lgbti+ bireylerinin sapık olduğunu savunup lezbiyen olduğum için erkekler neyine yetmiyor? Sorusunu çok kez aldım. Gay bireylere ibne söylemini sürekli olarak dile getirirler.” (Gıda sektöründe garson/barista olarak çalışan lezbiyen kadın)
“Özellikle giydiğim kıyafetler, dış görünüşüm konusunda çok rahat değilim. Bu nedenle ofiste çalışmaktan kaçınıyor ve %100 olmak istediğim halimle ofiste var olamıyorum.” (Teknoloji sektöründe avukat lezbiyen kadın)
“Açık kimlikli olduğum durumda atılır mıyım endişesi bir problem başlı başına”
“Elbette etkiliyor. Açık kimlikli olduğum durumda atılır mıyım endişesi bir problem başlı başına. Kimliğimi sürekli gizlemek zorunda olmak ise tüm hayatımı etkilediği gibi iş yerindeki verimliliğimi de etkiliyor.” (Teknoloji sektöründe tasarımcı olarak çalışan lezbiyen trans kadın)
“Eşleri de kapsayan özel sağlık sigortası, eşlerin dahil olduğu sosyal aktiviteler gibi durumlarda dışlanmak, sürekli ‘sen bekarsın zaten rahatsın’ gibi söylemlerin olması genel olarak bazı ortamlardan uzak durmama neden oluyor ve motivasyonumu bozuyor. Kendimi daha dahil ve kabul edilmiş hissetmek aidiyet duygumu, motivasyon ve verimliliğimi artırırdı.” (Sağlık sektöründe satış etkinlik müdürü olarak çalışan lezbiyen kadın)
Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı