11/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Özgül Saki, 12. Pembe Hayat KuirFest’in yasaklanmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Özgül Saki’den 12. Pembe Hayat KuirFest yasağı hakkında soru önergesi: “Pembe Hayat KuirFest etkinliğinde kamu düzenini tehdit eden durum nedir?”  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki’nin X hesabından 12. Pembe Hayat KuirFest’in yasaklanmasına dair verdiği soru önergesini şöyle paylaştı:

“23-25 Şubat 2024 tarihleri arasında Goethe Institut Ankara, Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği'nde gerçekleşmesi planlanan 12. Pembe Hayat KuirFest’in, Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yasaklandığı basına yansımıştır.

Pembe Hayat KuirFest etkinliğinin açılışına yarım saat kala kolluk kuvvetleri tarafından, gösterim ve etkinlik mekanlarına yasaklama kararı tebliğ edildiği, kararda “LGBT-LGBTİ vb. konular ile ilgili olarak çeşitli kurum kuruluş, sivil toplum örgütü ya da gerçek kişiler tarafından, ilimiz muhtelif yerlerinde ya da salonlarında, sergi, basın açıklaması, sinevizyon, sinema, tiyatro, panel, söyleşi vb etkinliklerin düzenlenmesi yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildiği, yasağının amacının “kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” olarak ifade edildiği görülmüştür. LGBTİ+(Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel, interseks,+)’lara dair her tür etkinliğin yasaklanması yönündeki kararlar özellikle OHAL döneminden itibaren yoğunlaşmış, LGBTİ+ kulüplerinin, örgütlenmelerinin kapatılması, film gösterimleri, piknikler, festivaller, sergiler gibi etkinliklerin hedef gösterilmesi gibi uygulamalarla bugüne kadar gelmiştir. LGBTİ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı insan hakları ve hukuk düzleminde vermekte olduğu mücadele, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10. Maddesi ile 17. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. ve 14. Maddeleri ile korunmaktadır. Bu tür yasakların toplanma hakkını ve örgütlenme özgürlüğünü açıkça engelleyen, çiğneyen uygulamalara dönüştüğü görülmektedir.”

Saki, verdiği soru önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şunları sordu:

  • Ankara Valiliği hangi somut gerekçe/ler ile “kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” için LGBTİ+’ların etkinliklerinin yasaklanmasına karar vermiştir?
  • Pembe Hayat KuirFest etkinliğinde kamu düzenini, genel sağlığı ve ahlakı tehdit eden durum nedir?
  • Şayet güvenlik kaygıları ileri sürülecek ise kanunların verdiği yetkiyle ilgili idarenin il sınırları dahilinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını mümkün kıldığı düşünüldüğünde, yasaklama kararından önce güvenlik önlemi alınması yolu denenmiş midir?
  • Ankara Valiliğince hangi gerekçe ile güvenlik önlemi alınması yerine etkinliğin yasaklanması uygun görülmüştür?
  • Bakanlığınıza bağlı idarelerce verilen haksız yasak kararlarını idare mahkemelerinde iptal edildiği bilinmektedir. 2016 yılından bu yana kaç etkinlik LGBTİ+ konulu olduğu yahut “kamu düzeninin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” için yasaklanmıştır?
  • Ankara Valiliğince LGBTİ+ konulu olduğu yahut “kamu düzenin genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” için verilen yasak kararlarına karşı açılan iptal davalarının kaçında karar hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir?

Etiketler: insan hakları, kültür sanat, siyaset
İstihdam