16/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu araştırması katılımcıları anlatıyor: “Artık korkmuyorum”

“Özgürlük, eşitlik ve saklanmamak istiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi; Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ+’ların durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

Raporlarda istihdamda LGBTİ+’lara ayrımcılığın boyutunun yanı sıra, LGBTİ+’ların ayrımcılığa karşı talepleri de yer alıyor.

Raporun sonuç bölümünde katılımcılardan paylaşımlar da yer alıyor. Taleplerin yer aldığı bu paylaşımlardan bazıları şöyle:

“Özgürlük eşitlik ve saklanmamak istiyoruz.” (Memur olarak çalışan gey erkek)

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarda özellikle de Yerel Yönetimlerde Eşitlik Birimleri (Kadın Erkek Eşitliği Komisyonları Değil) mutlaka kurulması sağlanmalıdır.” (Kent Konseyinde çalışan heteroseksüel trans kadın)

“LGBTi+ bireylerin meslekleri ile tehdit edilmeleri, mobbinge maruz kalmaları çok üzücü. Toplumun ve kurumların uyguladığı ayrımcılığın önüne geçilmesi, daha fazla canı kaybetmeden önce önlem alınacak yasalar oluşmasını istiyorum.” (Sağlık personeli olarak çalışan biseksüel kadın)

“Kurum içi sohbet tarzı etkinlikler düzenlenip LGBTİ+ çalışanları hakkında doğru bilinen yanlışlar düzeltilebilir. Pekâlâ bu sohbetlerde bireyler LGBTİ+ bireyleri ile yüz yüze görüşme fırsatı yakalayıp merak ettiklerini belli bir saygı çerçevesi içinde sorabilir, hem LGBTİ+ hakkında doğru bilinen yanlışlar düzeltilmiş olur hem yeni bir arkadaş ortamı olur hem de bu sohbetler kurum dışına taşınıp ilçe veya il içinde olursa o gruptan bir olup sesini devlete duyurabilen bir topluluk olur, bu belki de yasaklı olan eşcinsel evliliklerin yasallaşması için bir adım olabilir.” (Stajyer olarak çalışan lezbiyen kadın)

“Keşke bizim de insan olduğumuzu ve kalbimizin kırılabileceğini anlasalar.”  (Öğretmen olarak çalışan heteroseksüel trans erkek)

“Kamu çalışanlarının ‘ahlaksız ilişki’ adı altında cadı avına dönüşen ötekileştirme ve bezdirme, mobbinge karşı yapabileceği, kendini savunabileceği hiçbir emsal yok. Atıldığımız ya da istifaya zorlandığımız anda iş bitiyor ve iltica dışında bir seçenek kalmıyor. Devletin cinsiyet eşitliği ve cinsel yönelim politikalarını acilen devreye sokmasını, ben ve benim gibi bitmek bilmez işkenceye dönüşen bu yaşamları rahatlatmalarını istiyorum.” (Akademik personel olarak çalışan gey erkek)

“Örgütlenerek yürüyüşler yapmaktan önce, anayasaya ayrımcılık maddesini ekletmek için örgütlenmeliyiz. Öncelik ulusal mevzuat ve anayasa, mahkeme olmalı.” (Havacı olarak çalıştığını beyan eden gey erkek)

“Homoseksüellik Dünya üzerindeki birçok canlı türünde görülmüş bir durum olmasına rağmen homofobi tek bir canlı türünde görülmektedir. Düşündürücü... “ (Akademik personel olarak çalışan gey erkek)

“Lgbti öğrencilerine yönelik rehberlik servisleriyle iletişime geçilmeli çocuklarla doğru iletişim kurulmalı.” (Öğretmen olarak çalışan gey erkek)

“Okullarda cinsellik ve cinsel kimlik alanında etkin çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum ve bu konuda da elimden geleni yapmaya çalışıyorum.” (Öğretmen olarak çalışan biseksüel kadın)

“Artık korkmuyorum.” (Sağlık personeli olarak çalışan biseksüel erkek)

“Çalıştığım kurumda sözleşmeli olarak çalışan bir eşcinsel bireyim. Herhangi bir güvencem yok. 2017 yılından beri devlet kurumlarında öğretmen olarak çalışıyorum lakin çok şükür büyük bir olay yaşamadım şimdiye kadar. Belki sürekli olarak benim dikkatli davranmam ve işimi severek yapmamdan dolayıdır. Anket sorularınızda yer alan bir maddede geçtiği gibi; çalıştığım kurumda cinsel yönelimimi tahmin edenlerin olduğunu düşünüyorum. Özellikle de idarede. Fakat işimi ön plana çıkardığım için ve öğrencilerim tarafından sevilip saygı gördüğüm için belki de cinsel yönelimim ile sorgulanmadım hiç. Türkiye'de yaşamak benim için çok zor. Yıllardır kendi ayaklarımın üstünde durmamın verdiği bir yorgunluk var. Üstüne bir de cinsel yönelimimi saklama kaygısı eklenince daha da düşmeye başladı omuzlarım. Bu tiyatro oyunu ne kadar devam edecek hiçbir fikrim yok üstelik.” (Öğretmen olarak çalışan gey erkek)

“Şu anda bir devlet kurumunda çalışmaktayım, bu benim ikinci kurumum, daha önce farklı bir kurumda çalışıyordum, teknik takip yapılan eşcinsel bir arkadaşımla mesajlaşmalarımı kullanıp ailemle tehdit ederek istifa etmemi sağladılar. Kanunlardan önce toplumsal farkındalık olmalı ki kendini savunabilesin; bu cesaret olur, adalet olur...” (Memur olarak çalışan gey erkek)

“İnsan haklarının, kadın haklarının hâlâ tartışıldığı bir ülkenin bu konuyla ilgili uluslararası bir standart yakalaması için çok uzun yıllar gerekli.. buna ömrümün yetmeyeceğini biliyorum.. mutluluk herkesin hakkı olmalıydı..” (Mimar Mühendis olarak çalışan lezbiyen kadın)

“Çalıştığım kurum cinsel kimliğimden dolayı bana gözle görülür bir ayrımcılık yapmadı fakat yine de kendimi onlardan farklı hissetmek beni rahatsız ediyor. İsterdim ki yönelimim herkesçe -öğretmen arkadaşlarım, okul personeli, veliler ve öğrenciler- bilinsin ve kabul edilsin. Örneğin okul yemeklerine sevgilimle birlikte katılabileyim. Okulumu, işimi, mesai arkadaşlarımı ve öğrencilerimi seviyorum ama eksik bir taraf kalıyor yine de. Öteki ve yalnız hissediyorum. Çünkü benden başka okulumda bir LGBT+ biri yok ne yazık ki.” (Öğretmen olarak çalışan gey erkek)

“Genç LGBTİ+lar daha örgütlü ve bilinçli. Ancak biz çalışanlar yoğun bir işten atılma korkusu ve akran ve devlet baskısı altında boğuluyoruz. Bizlere yönelik sosyal politikalar geliştirilmesi ve örgütlerin bu konuda daha kapsayıcı bir yerde olması gerektiğini düşünüyorum. Yalnız destek düzeyinde değil örgütleme ve bilinç çalışmaları yürütmedi gerektiğini düşünüyorum. Bu tip çalışmaların hassasiyetlerin gözetilmesi üzerinden yaygınlaştırılması ve sayısal çoğunluğumuzu fark etmemizi sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Ve bunu da STK leri tekelinde tutan proje bazlı ekiplerin hegemonyasında yapılmaması ve özneleri daha yüreklendirecek tutumların araştırılmasının iyi olacağını düşünüyorum” (Öğretmen olarak çalışan biseksüel kadın)

“Cinsel kimliğimi paylaştığım kişiler tarafından defalarca tehdit edildim. Bu tehdidi yapan insanlar arasında homofobi karşıtı gibi görünen, öyle lanse edilen insanlar da var maalesef. Bu yüzden bu konunun içselleştirilmesi, ve gerçekten yaşama geçirilmesi gerçekten çok önemli. Siz, çalışma yapan arkadaşlar arasında yüzeysel bir bakış açısının aşılması için, veya bu tür tehditleri yapanların bulunması ve ifşa edilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.” (Mühendis/Mimar olarak çalışan lezbiyen kadın)

“Sendikalar da dönüşmeli. Hatta LGBTI örgütleri bile bireysel düzeyde heves kırıcı olabiliyor.” (Akademik personel olarak çalışan gey erkek)

“Memurlar belli günlerde bir rozet ya da bileklik takarak lgbtq haklarına dikkat çekmeli.” (Memur olarak çalışan gey erkek)

“Mecliste kamu kurumlarında lgbti ayrımcılığına ilişkin hükümete soru sorulmasını isterdim.” (Uzman olarak çalışan lezbiyen kadın)

“Fikrimce kamu çalışanlarına yapılan sağlık ve iş güvenlik eğitimleri gibi bu tarz bir eğitim semineri de verilmeli diye düşünüyorum.” (İşçi olarak çalışan heteroseksüel trans erkek)

Rapor hakkında

İstihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2019 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.

Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, Dr. Reyda Ergün, Dr. Selma Değirmenci ve Doğancan Erkengel’in hazırladığı raporların editörü ise Kaos GL İnsan Hakları Program Koordinatörü Murat Köylü.

“Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam