22/04/2011 | Yazar: Kaos GL

Özgürlükçü Anayasa Platformu, TBMM’nin seçim barajının demokratik ülkelerdeki oranlara düşürülmesi ve siyasi yasakların ortadan kaldırılm

Özgürlükçü Anayasa Platformu, TBMM’nin seçim barajının demokratik ülkelerdeki oranlara düşürülmesi ve siyasi yasakların ortadan kaldırılması için yasalarda yapılması elzem olan değişikliklerin hemen yapılması için acilen toplanmasını istiyor. 

Değişiklerin geçici anayasa maddesiyle önümüzdeki seçimlere yetiştirilmesini isteyen Özgürlükçü Anayasa Platformu yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bağımsız adayların YSK tarafından veto edilmesi, yüzde 10 seçim barajı ve siyasi yasakların neden olduğu siyasi temsil hakkı ihlallerini vahim bir noktaya getirdi.”
 
Siyasi partileri görece çağıran Platform, “Barışın ve hukuk devletinin inşasının önündeki bu tür engellerin herkesin eşit ve özgür katılımını sağlayacak şekilde kaldırılması en öncelikli meselemizdir.” açıklaması yaptı.
 
Özgürlükçü Anayasa Platformu’nun önceki gün yaptığı açıklama şöyle:
 
“Seçme ve seçilme hakkının bu denli haksız ve keyfi uygulamalarla ihlal edildiği bir ortamda demokratik bir seçim yapılması mümkün değildir. Bu kısıtlamalarla oluşturulacak meclisin barışın sağlanmasında katkıda bulunması düşünülemez. Bu ortamda, meclisin yeni bir anayasa hazırlama konusundaki meşruiyeti de tam manasıyla şaibeli hale gelecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi hemen toplanmalı, seçim barajının demokratik ülkelerdeki oranlara düşürülmesi ve siyasi yasakların ortadan kaldırılması için yasalarda yapılması elzem olan değişiklikler hemen yapılmalı, geçici anayasa maddesiyle önümüzdeki seçimlere yetiştirilmelidir. Bunun için gerekirse seçimler ertelenebilir, zira temsil hakkının kullanılmasının bu şekilde engellendiği bir ortamda seçimlerin yapılmasında ısrar, çatışma ve kargaşaya yol açacaktır.” 
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam