11/01/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

Yalnızca ayrımcılık birimi değil; Kültür İşleri, Sağlık, Yaşlılık, Barınma komisyonları da çalışmalarına LGBTİ+’ları dâhil ediyor.

Paris Belediyesi, LGBTİ+’lara da hizmet sunuyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yalnızca ayrımcılık birimi değil; Kültür İşleri, Sağlık, Yaşlılık, Barınma komisyonları da çalışmalarına LGBTİ+’ları dâhil ediyor. 

Paris Onur Yürüyüşü

İzmir’de düzenlenen Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı’nda Paris Belediyesi’nin LGBTİ+ kapsayıcı uygulamaları hakkında sunum yapan Fransa Eşitlik Elçisi Arnaud Gauthier-Fawas Kaos GL Dergisi’nin sorularını yanıtladı. 

Türkiye’de bazı belediyelerdeki ‘Eşitlik Birimleri’ gibi sizin belediyenizde de toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTİ+ hakları üzerine çalışmalar yürüten bir birimi var mı?

Evet var. Paris Kent Konseyi ve yönetim kadrosu farklı komisyonlara bölünmüş durumda. Bunlardan biri de Ayrımcılık Karşıtı Komisyon. Bu birim belediyenin stratejik planı, eylem planı gibi temel öğelerini toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle izleme ve gerektiğinde düzenleme işlerini yürütüyor. Tabi yalnızca Ayrımcılık birimi değil bunların sorumlusu, onun yanında Kültürel işler, Sağlık, Yaşlılık, Barınma konularında çalışan komisyonlar da LGBTİ+’ların bu hizmetlerden yararlanmaları konusunda çalışmalar yürütüyor.

Bu birimlerde veya belediyenin genelinde LGBTİ+ haklarını koruma konusunda iç mevzuatlar var mı? LGBTİ+ sivil toplum örgütleriyle çalışmalar yürütülüyor mu? Ortak projeler hayata geçiriliyor mu?

Paris Belediyesi’nde LGBTQI haklarını savunmak ve yaygınlaştırmak için tüm yılı kapsayan bir stratejik plan kabul edildi ve hayata geçirildi. Ayrıca belediye birkaç farklı LGBTİ örgütüne finansal destek sunuyor ve özellikle ayrımcılık karşıtı konularda ve LGBTİ’lerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için ortak projeler de yürütüyor.

Mesela hem ulusal ve uluslararası etkileşim hem de LGBTİ sivil toplumla işbirliği örneği olarak Paris Belediyesi bu sene “10. Gay Games (Gey Oyunları)”e ev sahipliği yapacak. Kısaca bahsetmem gerekirse Gay Games, dünyada LGBTİ varoluşa ve çeşitliliğe saygıyı geliştirmek için ilki 1982’de San Francisco’da düzenlenmiş spor aktiviteleri ve kültürel aktivitelerden oluşan bir etkinlik. Paris Belediyesi de belirlediği stratejik hedefler gereği hem bu çeşitliliğe bir katkı sunabilmek, hem şehri turizm açısından canlandırmak için 2018’de bu oyunlara ev sahipliği yapıyor. Sonrasında 2019’da da belediye binası da dâhil olmak üzere şehirdeki bazı mekânlar LGBTİ arşiv merkezlerine dönüştürülecek. Yıl boyunca hem LGBTİ görünürlüğünü arttırmak için hem de LGBTİ hareket içinde hatırlanması gereken kişiler, olaylarla ilgili sergiler, kültürel etkinlikler düzenlenecek.

Peki, Paris Belediyesi LGBTİ+ kişilere ve örgütlere belediyenin fiziksel hizmetlerini de sağlıyor mu? (mekân desteği, ulaşım desteği, sağlık hizmetleri veya şiddet önleme merkezleri gibi)

Yılın bazı zamanlarında LGBTİ’lere özel günlerde veya o zamanki ihtiyaçlara göre Paris Belediyesi mekân desteği sunuyor. Örneğin, Paris Belediyesi’nin her sene 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Gün (IDAHOBIT) vesilesiyle LGBTİ aktivistlere ve örgütlere verdiği ayrımcılık karşıtı bir “LGBTİ hak savunucularına özel Paris Ödülü” mevcut.

Yıl boyunca Paris şehrine kayıtlı organizasyonların kullanımına açık farklı etkinlik mekânları mevcut ve ihtiyacı olan her örgüt toplantı ve etkinlikleri için başvurup “organizasyon evi” denilen bu mekânlardan yararlanabiliyor. Paris genelinde 20 civarı var bu mekânlardan.

Belediye resmi sosyal medya hesaplarından LGBTİ+’lar için özel günlerde onlara destek oluyor mu?

Evet, sosyal ağlarda genelde aktifiz. Resmi Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımızdan 17 Mayıs veya Onur Haftası gibi zamanlarda LGBTİ haklarıyla ilgili paylaşımlar yapıyoruz.

*Bu söyleşi Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL’nin yürüttüğü, Avrupa Birliği’nin desteklediği “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” kapsamında Kaos GL dergisinin “Yerel Yönetimler” dosya konulu 162. sayısında yayınlanmıştır. Bu, içeriğin Avrupa Birliği’nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.

**Dergiye; online aboneler dergi websitesinden ulaşabilir. Basılı halini edinmek isteyenler ise önümüzdeki haftadan itibaren kitapçılardan yeni sayıyı satın alabilirler. Dergiyi internetten satın almak için ise Notabene yayınları ile iletişime geçebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret