26/01/2024 | Yazar: Kaos GL

İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu Yeniden Refah Partisi’nin nefret videosu hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Partinin söylemleri yakın bir tehlike oluşturmaktadır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Yeniden Refah Partisi’nin “Ahlak Yoksa LGBT Vardır” başlıklı nefret videosu için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu, suç duyurusunda bulunduklarını X (Twitter) hesabından duyurdu.  

Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi 25.01.2024 tarihinde sosyal medyada kısa bir film yayınlamıştır. Bu filmde "ahlak yoksa LGBTİ vardır, sapkın örgütleri şehrimizden süreceğiz" başlıklı bir metin yayınlanmıştır. Bu söylem cinsiyet kimlikleri nedeniyle LGBTİ+ insanlarımıza yönelik, nefret örgütleyici ve ayrımcılık yasağını ihlal eden bir nitelik taşımaktadır. Nefretin sosyal medya yoluyla örgütleniyor olması da ayrıca korkutucudur. Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi iç hukukunda Türk Ceza Kanunu'nda 122. Maddeyi yazarak açıkça cinsiyet nedeniyle insanlar arasında ayrımcılık yapılmasını da suç saymıştır. Yine Türkiye Cumhuriyeti devleti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tarafıdır. Sözleşmenin 14. Maddesi açıkça ayrımcılığı özellikle de cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılık yapmayı yasak bir yöntem olarak belirlemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin Anayasasının 90. Maddesi, uluslararası hukuku iç hukukun da üzerinde tutmuş bu nedenle de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. Maddesinde tanımlanan ayrımcılık yasağının ayrı bir önemi oluşmuştur.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı'nın ve yöneticilerinin söylemleri, sürekli ayrımcılık içeren söylemlerdir. Özellikle LGBTİ+ insanlar üzerinden ayrımcılık yapmayı onları hedef göstermeyi sürekli hale getirmiştir. Bu nedenle toplum içinde ayrımcılık oluşturan bu partinin söylemleri yakın bir tehlike oluşturmaktadır.

Tıklayın-Seçim öncesi LGBTİ+’ları hedef gösterme yarışını Yeniden Refah başlattı

“Ayrımcılık yasağını ihlal eder niteliktedir”

İHD LGBTİ+ Hakları Komisyonu, suç duyurusunda Yeniden Refah Partisi’nin yayınladığı videonun açık ve yakın bir suç oluşturduğu belirterek, “Yeniden Refah Partisi tarafından yayınlanan ve sosyal medyada dolaşıma sunulan film açık ve yakın bir tehlike oluşturmaktadır. Ayrımcılık yasağını ihlal eder niteliktedir. Gerek Türk Ceza Kanunu'nun 122. Maddesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. Maddesini ihlal eder niteliktedir” ifadelerini kullandı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
İstihdam