16/03/2013 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Feminist Forum bugün (16 Mart) savaş karşıtı aktivist ve lezbiyen feminist Lepa Mladjenovic’in konuşmasıyla başlıyor.

Patriyarkaya Karşı Yaratıcı Bir İhanet İçin Feminist Forum Başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Feminist Forum bugün (16 Mart) savaş karşıtı aktivist ve lezbiyen feminist Lepa Mladjenovic’in konuşmasıyla başlıyor.

İki gün sürecek programın açılış oturumu olan “Savaşa Karşı Feminist Forum”da Lepa Mladjenovic’in ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkan Yardımcısı Yüksel Mutlu konuşacak.

Mladjenovic, “İçimizdeki Kızkardeşlik – Militarizme ve Milliyetçiliğe Karşı Feminist Lezbiyenler Birarada!” başlığı altında, Sırbistan’ın savaş politikaları arasında hem bir kadın ve hem de bir lezbiyen olarak hayatta kalma gayretini ve bölgenin çektiği milliyetçilik zulmünün hangi bedenlere büründüğünü anlatacak.
“İçimizdeki Kardeşlik – Militarizme ve Milliyetçiliğe Karşı Feminist Lezbiyenler Birlikte”, Lepa Mladjenovic, Sırbistan                      
Dayanışma kendim kadar diğerini önemsemek demektir…
 
“Kadın dayanışmasının uluslararasılığı hep vardır çünkü kadınlar arasındaki tek benzemezlik, etnik ve milli kimlik farklarıdır. Diğer kadınlarla dayanışma içine giriyorum demek, patriyarkal makinenin dişlerinden kendini kurtarmak demektir. Bunun anlamı, kendim kadar diğerini önemsemek demektir. Bunun anlamı, benden daha az güce sahip olan biriyle gücümü paylaşmak, ihtiyaç duyduğum anlarda birinin gelip benim yanımda durmasını istemeyi öğrenmek demektir. Biliyoruz ki patriyarkal hiyerarşi çocuklara, kadınlara ve sosyal gücü daha az olan toplumlara şiddet formunu alır önünde sonunda. Savaş formunu alır.
 
Patriyarkaya karşı yaratıcı bir ihanet…
 
Patriyarkaya karşı yaratıcı bir ihanet, kadın dayanışmasının başlangıç noktasıdır ve bu, kendimize verdiğimiz değerin aynısını başkaları için de hissetmek demektir. Tüm farklılıkların farkında olarak ve neşe içinde hissetmek…
 
Sırp Ortodoks Kilisesi ve İslami kurumların LGBT’lere ölümden başka vaadi olmadı…
 
Güney Doğu Balkan bölgesi, siyasi partilerin savaş sonrası militarizmine ve nefret siyaseti üretimine maruz kaldı yıllardır. Bunda LGBTQ bireylere ölümden başka vaadi olmayan Sırp Ortodoks Kilisesi’nin ve İslami kurumların payı çok oldu.
 
Dayanışma ve kardeşlik üzerinden örgütlenmede ısrar…
 
Feminist ve lezbiyen feminist örgütlerin ortaklığı, eski Yugoslavya zamanlarına dayanır. Bölgedeki lezbiyen feministler, toplumun feminist bir analizi üzerinde ısrarcılar ve lezbofobi üzerine örgütleniyorlar. Feminist lezbiyen örgütlerden Sırbistanlı Labris ve Novi Sad, Hırvatistanlı Kontra ve Slovenyalı LL, dayanışma ve kardeşlik üzerinden örgütlenmede ısrarcılar.”
12:00 – 13:30 / Savaşa Karşı Feminist Forum
 
Lepa Mladjenovic, Sırbistan
Yüksel Mutlu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkan Yardımcısı 
 
Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu’nda, Kaos GL Derneği adına Gülsüm Depeli’nin açılış konuşmasıyla başlayacak II. Uluslararası Feminist Forum herkesin katılımına açık olacak ve simültane çeviri yapılacak. 

Etiketler: kadın
İstihdam