18/09/2014 | Yazar: Çağlar Karademir

Pavlos hiçbir oluşuma ait değildi, devlet otoritesini ve zulmünü müziğiyle reddediyordu.

Pavlos’u sessizlik öldürdü... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pavlos Fyssas 10 Nisan 1979 tarihinde doğdu ve Atina’nın bir işçi sınıfı banliyösünde büyüdü. Liseden sonra sendika aktivisti babası gibi bir metal işçisi oldu. Pavlos 1998-2008 yıllarında boru montajcısı olarak çalıştı.
 
İş arkadaşı Petros Pountidis ile yaptığı ilk hip-hop grubuna Kaka MANDATA (“Kötü Haber”) adını verdi. (1997-2001)
 
Daha sonra ise “Killah P” adlı grubu kurdu. Felsefesi ise; “Olumsuz deneyimler ve hataları tekrarlamak istemiyorum”du. Yani bu “Geçmişi öldürmek” anlamına geliyordu.
 
Pavlos kendi yaptığı müziği internet üzerinden ücretsiz olarak dağıttı ve hiçbir zaman tanıtım, halkla ilişkiler ve kayıt şirketleri ile asla ilgilenmedi. Sürekli olarak Facebook sayfasından ve yaptığı radyo programında Altın Şafak aleyhinde konuştu.
 
Cinayet gecesi:
 
17 Eylül 2013 gecesi, Pavlos, Atina’da Keratsini mahallesinde bir ara sokaktaki bara kız arkadaşı Chryssa ve birkaç arkadaşları ile gittiler. Yerel takim olan Olympiakos Pire ve Paris Saint-Germain arasındaki maçı TV’den izliyorlardı. Barın müşterileri arasında birkaç Altın Şafak üyesi vardı ve faşistler Pavlos’un grubunun faşistlere karşı aşağılayıcı şeyler söylediğini duydular.
 
Maç 23:30’da bittikten sonra, Pavlos ve arkadaş grubu Altın Şafak üyelerinin kafeden çevredeki arkadaşlarını aradıklarını ve mesaj attıklarını gördüler. Takviye gecikmedi... Hızla toplanan faşistlerle aynı zamanda Yunan polis birimi olan DIAS’ın 8 motorsikleti de olay yerinde yerini almıştı. Faşistlerin klasik Altın Şafak üniformaları yani siyah t-shirt ve hep giydikleri kamuflaj pantolonları ve tabi ki silahları da vardı.
 
Faşist çete Pavlos’un grubunu tehdit etmeye başladı. Pavlos güvenli bir mesafeden kendi emekçi yapılı vücudunu öne sürerek zaman kazanmaya çalışıyordu. Kız arkadaşı Chryssa orada bulunan polislere araya girmeleri ve Pavlos’u kurtarmaları için yalvarıyordu ama faşist grup sanki orada polis yokmuş gibi hiç umursamadan Pavlos’un ve arkadaşlarının üstüne silahlı olarak yürüyorlardı.
 
Tam bu sırada gri bir Nissan hızla geldi ve birkaç metre uzağa park etti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, tıknaz orta yaşlı bir adam arabadan çıktı. Altın Şafak üyeleri adama Pavlos’u gostererek “bu o” diye bağırdılar. Sürücü Pavlos’a doğru sakin adımlarla sanki ona sarılacakmış gibi kollarını açarak yürüdü ve sarıldı. Bu uzun sayılabilecek sarılmadan ayrılan Pavlos oldu ve t-shirt’ünü kaldırıp çevreye gösterdiğinde kanlar bıçaklandığı deliklerden akıyordu.
 
En sonunda genç bir polis kadın, faşist adam arabaya binmeden onu yakaladı ve kelepçeledi ancak bu Pavlos’un o gecenin yani 18 Eylül 2013 sabahında hastanede son nefesini vermesini engellemedi.
 
Katil, Giorgos Roupakias adında, 45 yaşındaki işsiz kamyon şoförü, Nikaia ilçesindeki partinin ofisinde kafeteryada part-time çalışan bir Altın Şafak üyesiydi. Hâlâ yargılanmayı bekliyor hapiste.
 
Pavlos hiçbir oluşuma ait değildi, devlet otoritesini ve zulmünü müziğiyle reddediyordu. Zulüm altında ezilen her halk gibi düşünce özgürlüğü ve şiddetsizlikti isteği.
 
Pavlos’un birinci ölüm yıldönümünde onu ve son yıllarda dünyada öldürülen genç anti-faşistleri anmak için araştırıp okuyalım... 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam