02/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Sümer Park’taki salonunda gerçekleşen eğitime Eğitim-Sen üyesi 40 öğretmen katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Sümer Park’taki salonunda gerçekleşen eğitime Eğitim-Sen üyesi 40 öğretmen katıldı.
 
Okullarda danışan veya zorla servise getirilen öğrencilerin durumlarının nasıl hak temelli ele alınması gerektiğinin anlatıldığı eğitimde muhafazakârlığın homofobik ayrımcılığı gölgelediğine dikkat çekildi.
 
Aile ve okul yönetimi kıskacında kalabilecek LGBT öğrencilerin korunması yönünde danışmanlık verilmesinin belirtildiği eğitimde, kişinin kendi kararını kendinin verebilmesi için danışan çocuğa saygı duyulması, onurlu bir şekilde hizmet alma olanağı sunulması gerektiği anlatıldı. 
 
Okullarda homofobik ayrımcılığa karşı yaklaşımlar geliştirilmeli!
 
Çoğunluğu Psikolojik Danışman ve Rehber olan öğretmenlere yönelik bir günlük eğitimde, sınıflarda ve okullarda homofobik ayrımcılığa karşı nasıl yaklaşım geliştirebilecekleri anlatıldı.
 
Homofobik ve transfobik ayrımcılığa karşı eğitimler düzenleyen Kaos GL, Diyarbakır’da 29 Ekim Cumartesi günü yapılan eğitimi PDR-ÇA-DER ve Diyarbakır Eğitim-Sen’in ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
 
Eğitimin açılışında“Homofobinin Muhafazakârlık ve Milliyetçilikle İlişkisi”ni ele alan Ege Üniversitesi’nden Sosyal Psikolog, Prof. Dr. Melek Göregenli, muhafazakârlığın homofobik ayrımcılığı nasıl gölgelediğini anlattı.
 
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk sağlığı Bölümünden Doç. Dr. Tuğrul Erbaydar ise “Cinsel Haklar ve Ayrımcılık” sunumu yaptı. Erbaydar, okullarda danışan veya zorla servise getirilen öğrencilerin durumlarının nasıl hak temelli ele alınması gerektiğini anlattı. Aile ve okul yönetimi kıskacında kalabilecek öğrencilerin korunması yönünde danışmanlık verilmesi gerektiğini belirten Erbaydar, kişinin kendi kararını kendinin verebilmesi için danışan çocuğa saygı duyulması, onurlu bir şekilde hizmet alma olanağı sunulması gerektiğini anlattı.
 
“Okulda LGBT Öğrenciler ve Aile ile Çalışma”konusunda ayrıca PDR-ÇA-DER’den Yasemin Şafak da deneyimlerini paylaştı. 
Kaos GL Derneğinden Ali Erol ise “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Seyri ve Eşitsizliğe Karşı Mücadele” başlıklı konuşmasında cinselliğin tıbbileştirilmesi sürecinde eşcinselliğe yaklaşımları anlattı.   
 
“LGBT Öğrencilerin Sorunları”nı anlatan Erol, heteroseksüel erkek ergenlerin kimlik gelişim süreçlerindeki performansların da okullarda homofobik zorbalığa yol açabildiğine değindi. LGBT öğrencilerin kimlik gelişim süreçlerinde yaşadıkları sorunlara çözüm üretecek pdr öğretmenlerinin, LGBT öğrencileri koruyacak ve kendilerini geliştirebilecek doğrultuda yaklaşımlar geliştirmesini belirten Erol, disiplin yönetmeliğinin sorgulanması için sendikadan politika geliştirmesinin talep edilebileceğini anlattı.
 
Eğitim sonunda, Diyarbakır Eğitim-Sen Şubesi ve PDR-ÇA-DER’den öğretmenler bölgede birlikte çalışmaya devam etmek istediklerini belirttiler.
 
Fotoğraflar: Özge Arslan 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam