30/06/2023 | Yazar: Kaos GL

“Umuyoruz ki siz de bu sayıyı okurken “Kuir” dünyanın heyecanını, coşkusunu ve birleştirici gücünü hissedebilirsiniz.”

Pelerin Fanzin’den kuir özel sayısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pelerin Fanzin’in kuir özel sayısı yayınlandı. Editörlüğünü Onur Köybaşı'nın yaptığı sayıda Aslı Alpar, Mertcan Karakuş, İlker Hepkan, Ahmet Güntan ve Fırat Uran gibi isimler yer alıyor.

Amerikalı siyah kuir sanatçı Jari Bradley'in bir eseri de ilk kez bu özel sayı için Türkçeye çevrildi.

Onur Köybaşı, sayıyı şöyle tanıtıyor:

Amerika’nın New York Eyaleti’nde “Stonewall” isimli bir gey bara yapılan sistematik polis baskınlarına karşı 28 Haziran 1969’da başlayan direnişin simgesi olarak, dünyanın her yerinde Haziran ayı, Onur Ayı olarak kutlanmaktadır. Biz de bu yıl, Türkiye’deki yaşam şartları her geçen gün daha da zorlaşan, varoluşları neredeyse bir ‘suç’a dönüştürülen, ötelenen, her türlü şiddetin hedefi haline getirilen ve toplumun dışına itilmeye çalışan LGBTİ+ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve fazlası) bireylerin ülkemizdeki direnişlerine “edebi” bir katkı sunmak için, 2023 yılının Haziran ayının 28’inde okuyuculara sunduğumuz bu sayıyı “Kuir Özel Sayısı” olarak hazırladık.

Kuir (ya da İngilizce yazımıyla Queer) aslında tuhaf, kaçık, uyumsuz anlamına gelen ve uzunca bir dönem LGBTi+’ları aşağılanmak için kullanılmış bir kelime. “We are Queer, We are Here, Get Used to It [Kuir’iz, Buradayız, Alışın!]” şeklinde sloganlaştırılarak, LGBTİ+’lar tarafından sahiplenen bu kelime, artık LGBTİ+’ları kapsayan şemsiye bir sözcük haline gelmiştir. Ancak buna paralel olarak , düşünsel düzlemde Kuir; tüm cinsiyet kimliği/cinsel yönelim tanımlarını reddeden bir anlayış olarak ortaya çıkmıştır.

Biz de bu sayıda kendini kuir veya LGBTİ+ olarak tanımlayan şair/yazar/çizerlerin işlerine yer verdiğimiz gibi, bu tanımın dışında kalsa dahi verilen mücadeleyi anlamlı bulan ve “marjinalleştirilmiş” bu bireylerle dayanışma göstermek isteyen sanatçıların eserlerini de sunuyoruz sizlere.

Eserlerini bizimle paylaşan tüm sanatçılara içten teşekkürlerimi sunarken, bu sayıyı bana sonsuz bir güvenle emanet eden değerli Levent Karataş’a, fanzinimizin kapağını hazırlayan ve gelen ürünleri redakte eden Cemal Nergiz’e, gerek sanatçılarla iletişim kurup fanzine destek vermelerini sağladığı gerekse fanzine kattığı fikirler için Sa Bahattin’e özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Bu sayı içerisinde sunduğumuz ürünlerin; hem ülkemizdeki LGBTİ+’lar ve dostlarının üretkenliklerinin bir kutlaması, hem onların dünyaya katmak istediklerinin açık bir manifestosu hem de birlikte ve rengârenk olunduğunda yeryüzünün ne kadar güzel olabildiğinin bir temsili olarak görülmesi arzusundayız.

Umuyoruz ki siz de bu sayıyı okurken “Kuir” dünyanın heyecanını, coşkusunu ve birleştirici gücünü hissedebilirsiniz.

Bizimle olduğunuz ve bizi onurlandırdığınız için teşekkür ederiz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam