21/02/2007 | Yazar: Kaos GL

Berlin Film Festivali'nde 21. yaşını kutlayan, eşcinsel temalı filmlere verilen efsanevi Teddy Ödülleri’nin bu seneki sahipleri belli oldu. Kısa filmlerin yarışmadığı bu sene En iyi film ödülü Zero Chou’nun yönettiği Tayvan yapımı Ci Qing’e gitti.

Peluş ayı eşcinsellerin elinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Berlin Film Festivali'nde 21. yaşını kutlayan, eşcinsel temalı filmlere verilen efsanevi Teddy Ödülleri’nin bu seneki sahipleri belli oldu. Kısa filmlerin yarışmadığı bu sene En iyi film ödülü Zero Chou’nun yönettiği Tayvan yapımı Ci Qing’e gitti.

KAOS GL


*Ci Qing (Spider Lilies)

21. kez verilen Teddy Ödülleri’nin bu seneki sahipleri belli oldu. Sanal seks yıldızı genç bir kadınla dövüş ustası bir kadın arasındaki ilişkiyi anlatan Ci Qing (Spider Lilies) adlı film En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Festival jürisi Zero Chou’nun yönettiği filmin ‘aşkın sembolik ve çok yönlü yansımalarını, işlenen kayıplık konusunu ve duyguların hatıralarla yeniden yaşanmasını başarıyla işlediği’ için bu ödülü hak ettiğini açıkladı.

En İyi Belgesel Film Ödülü’nü ise 1965 yılında gizemli bir şekilde ortadan ‘kaybolan’ ve ölümü gizlenen pop-art sanatçısı Danny Williams'ı izleyen "A Walk Into The Sea: Danny Williams And The Warhol Factory" kazandı. Filmin kadın yönetmeni Esther Robinson’a, eşcinsel örgütü Elledorado'nun bağışlarıyla 3000 Avroluk bir ödül verildi.


*Karanlıktan Önce’nin oyuncusu Javier Badem ödül törenine makyajlı katıldı.

Seyirci Ödülü’nü ise Richard Eyre'nin yönettiği, Cate Blanchett ile Judi Dench’i bu sene Oscar yarışına sokan İngiliz yapımı ‘Notes on a Scandal’ kazandı.

Teddy Ödülleri ne ola ki?

Teddy Ödülleri Berlin Film Festivali'nin ana bölümlerinden Panorama’nın içinden çıkma ödüller. Panorama, başından beri gey/lezbiyen ve genel anlamda art-house filmlerinin kalelerinden biri olmayı seçmiş bir bölüm. Ortaya çıkışı, sinemada gey karakterlerin karikatürlükten veya 'ibretlik'ten güçlü biçimde sıyrılabildiği 80'lere denk düşüyor.

Teddy'nin en önemli özelliği ise, bir alt kültürü kapalı devre yapısından çıkarıp, Berlinale gibi büyük bir uluslararası festivalde temsil etmesi. Bu tip bir konuma sahip olup da, bir gey/lezbiyen film festivali içinde yer almayan, başka bir deyişle ana sahneye çıkabilen tek etkinlik, Teddy. Adı, Berlin Film Festivali'nin yarışma bölümünün ödülü Altın Ayı'ya atıfla 'teddy bear'den (oyuncak ayı veya ayıcık diyelim) geliyor.



Var olanı görünür kıldı

1987'de verilmeye başlandığında desteklediği, o dönemde pek kimselerin tanımadığı genç yönetmenler, sonradan günümüz sinemasının en etkili isimleri arasına girdiler. Teddy'nin ilk sahipleri, Pedro Almodovar (Arzunun Kanunu) ile Gus Van Sant’tı. (‘Yeni Arkadaşım’ ve 'Kendinizi Öldürmenin Beş Yolu' adlı kısa metrajlılarıyla). Derek Jarman (Wittgenstein) ve François Ozon (Kızgın Damlara Düşen Su Damlaları), sonraki yılların kazananları arasında.

Teddy, Festival dışında gerçekleşen, küçük bir grubun bir araya geldiği ve Prinz Eisenherz adında bir kitapçıyı mekân tutan 'underground' toplantılarla çıkmış yola. Takdim edilen gayriresmi ilk Teddy ödülü ise, bir oyuncakçıdan alınan pelüş bir ayı olmuş. Teddy, 1992'den beri Berlinale'nin resmi ödülleri arasında ve (partisiyle birlikte) festivalin en popüler parçalarından biri. Bu, Teddy'nin olmayan bir alt kültür yarattığı anlamına gelmiyor elbette. Var olanı çok daha görünür kıldığı ve en basitinden film dağıtımcılarını gey/lezbiyen filmleri için de ciddi bir pazar olduğuna 'uyandırdığı' ise, kesin. Ancak Panorama bölümünün başkanı Wieland Speck, bugün Berlin'de istedikleri filmi gösterip, istedikleri mekânlarda istedikleri gibi eğlenebilseler de, Batılı entelektüellerin sandığından çok daha geride bir yerde olunduğunu hatırlatıyor. "Bırakın İslami ülkelerdeki durumu, komşumuz Polonya, kısa süre önce, gey ve lezbiyenlere düşman bir adamı başbakan seçti. Polonya polisi ise, neonazi'lerin gey ve lezbiyenlere saldırması konusunda hiçbir şey yapmıyor. Demek istediğim, politik durum temelde değişmedi. Ve bu tamamen gerçekleşene kadar, Teddy önemini koruyacak." Kısacası Speck, Teddy'nin geleceğinden 'umutlu': "Demek ki Teddy sonsuza kadar önemini koruyacak..." (UY)

Etiketler: kültür sanat
İstihdam