19/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat, koronavirüse karşı önlem için seks işçilerinin çalışırken dikkat etmesi gerekenler listesi yayınladı.

Pembe Hayat’tan seks işçilerinin çalışırken dikkat etmesi gerekenler listesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat Derneği, Berufsverband erotische und sexuelle Dienstleistungen e.V.’in (BesD) seks işçilerinin çalışırken dikkat etmesi gerekenler listesini Türkçeleştirdi:

Seks işçilerinin çalışırken dikkat etmeleri gerekenler

Soğuk algınlığı, öksürük, ateş vb. semptomları taşıyan müşterileri kabul etmeyin. Bu semptomlardan herhangi birini taşıdığını fark ettiğiniz kişilerle ilişkiye girmeyin.

Ellerinizi en az 30 saniye boyunca iyice yıkayın ve bunu normalden daha sık yapın. Özellikle dışarıdan geldiğiniz ve randevularınız arasındaki zamanda buna dikkat edin.

Müşterilerinizin ellerini ve yüzlerini iyice yıkadığından emin olun.

Günlük hayatınız ve çalışma saatlerinizde arkadaşlarınızla karşılaştığınızda onlarla fiziksel temastan kaçının.

Tabak, çatal, kaşık vb. ortak kullanmayın. (Gece kulübü vb. yerlerde çalışanlar için)

Seks işçileri için risk analizi

Aşağıdaki durumlarda kesinlikle çalışmayın;

Eğer öksürük, ateş ve diğer soğuk algınlığı semptomlarını taşıyorsanız

Yakın çevrenizde Korona teşhisi konulan birisi varsa,

Son 14 gün içerisinde çok fazla sayıda insanın koronaya yakalandığı bir bölge ya da ülkedeyseniz

Kronik bir hastalığınız bulunuyorsa 55 yaş üzerindeyseniz

50 yaş üzeri insanlarla beraber yaşıyorsanız

Kronik hastalığı olan insanlarla beraber yaşıyorsanız

Alternatif çalışma imkanları

Yarı zamanlı veya tam zamanlı seks işçiliği yapıyorsanız, müşterilerinizle fiziksel teması tamamen kesmeniz gerekiyor. Bu yüzden çalışamamanız durumunda alternatifleri düşünebilirsiniz.

Fiziksel temasın olmadığı; Webcam, telefon vb. üzerinden chatlerin yanında fotoğraf, video gibi yetişkinlere yönelik içeriklerin satışının yapıldığı online platformlar alternatiflerden bazıları.

Grip ve diğer virüsler arasındaki farklar

Mevsimsel grip virüslerine oranla, toplumda yeni koronavirüsüne karşı temel bir bağışıklık bulunmuyor.

Henüz korona virüsü için bir tedavi veya aşı bulunmamaktadır.

Koronavirüs semptomları soğuk algınlığı / gripten kısmen farklıdır. Kuru öksürük, ateş ve nadir de olsa burun akması koronavirüsüne eşlik eden semptomlardan. Koronavirüsü aynı zamanda soğuk algınlığı ve gripten daha bulaşıcıdır.

Öneriler

Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de virüsün yayılmasını önlemek ve özellikle risk grubunda olan kişilerin virüsten korunması için alınan çeşitli önlemler bulunmakta. Bu süreçte sağlık kuruluşlarını gereksiz yere meşgul etmemek ve alınabilecek kişisel tedbirler büyük önem arz ediyor. Paniğe kapılmadan durumun ciddiyetini anlamak ve gerekli önlemleri almak kritik bir noktada.

En çok dile getirilen önerilerden birisi sosyal temasa dikkat etmek ve ihtiyaç olmadıkça evinizden çıkmamanız yönünde. Bu sırada kazanılan zaman özellikle risk altındaki gruplara yönelik koruyucu önlemler, antiviral ilaçlar ve aşılar geliştirmek için kullanılacak.

Sosyal teması azaltmanın yolları: Her hafta yerine 2 haftada bir alışverişe gitmek, yoğun saatlerde dışarı çıkmamak vb. örnekler verilebilir. Bunlara ek olarak insanların arasında fiziksel olarak az mesafenin olduğu toplu taşıma, bekleme odası vb. alanlardan kaçınılmalı, tren ya da uçakla yapılan yolculuklar mümkün olduğunca yapılmamalıdır. Birçok şirket, kurum ve kuruluş sosyal teması azaltmak için çalışanları evden çalışmaya başladı. T.C İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin faaliyetlerinin 16 Mart saat 10:00 itibariyle geçici süreliğine durdurulması için duyuruda bulundu.

Özellikle rutin temizlik konusunda dikkatli olunmalı. Ayrıca mevcut grip salgını varken, el yıkamak ve öksürüp hapşırırken dikkatli olmak ve yakın temastan kaçınmak önem arzediyor. Virüsün en çok yayıldığı yollardan birisi ağız, burun ve gözler yoluyla. Aynı zamanda dolaylı yoldan eller yoluyla ağız, yüz ve göze dokunulmasıyla da bulaşabiliyor. Elinizi düzenli yıkamak, dezenfektan kullanmak ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmak virüsten korunmada yardımcı olabilecek önlemlerden.

Hastalığın seyri ve risk üzerine

Koronavirüs gripten farklı bir hastalık seyrinde ilerliyor ve bazı sağlık durumlarına sahip kişilerde ciddi bir şekilde kendini gösteriyor. Çin'den gelen verilere göre, 60 yaş ve üzeri kişiler ve kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, solunum sistemi, karaciğer ve böbrek hastalıkları taşıyan kişiler en çok risk altında olanlar ve bu kişilerde hastalık ciddi sonuçlar ortaya çıkarıyor.


Etiketler: sağlık
nefret