03/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat Derneği’nin 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü dolayısıyla hafta boyunca düzenleyeceği etkinlikler bugün başladı.

Pembe Hayat’ın seks işçiliği etkinlikleri başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat Derneği’nin 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü dolayısıyla hafta boyunca düzenleyeceği etkinlikler bugün başladı. Trans seks işçilerinin hakları için mücadele eden dernek, “seks işçilerinin hakları insan haklarıdır” dedi.
 
Translara yönelik baskı, şiddet ve çete saldırıları sürerken, çalışma yaşamının dışına itilen transların seks işçiliği dışında bir seçenekleri olmadığına dikkat çeken dernek, yaptığı açıklamada Yeni İç Güvenlik Yasası’nın translara yönelik şiddeti artıracağını vurgulandı:
 
“İç Güvenlik Yasası translara yönelik keyfî uygulamaları meşrulaştıracak”
 
“Türkiye Cumhuriyeti yasaları seks işçiliğini bir meslek biçimi olarak tanımazken, seks işçilerinin güvenliksiz, sağlıksız ve kayıtsız çalışma koşullarını da görmezden gelmektedir. Bu durum özellikle trans seks işçileri açısından ciddi hak ihlallerinin önünü açmaktadır.
 
“Transfobik nefret saldırıları ve cinayetlerin hedefindeki trans seks işçilerini korumaya yönelik acil yasalar ve uygulamalar yapılmalıdır. Transfobik nefret söylemi yanı sıra, medya ve toplum tarafından seks işçiliğinin de ‘toplumsal ahlâk’ normları ile tanımlanıyor olması, birçok hak ihlalini doğuruyor. Damgalama ve ifşa edilme kıskacındaki seks işçileri en temel haklarından yoksun bırakılıyorlar. Sokakta seks işçiliği yapan translara yönelik kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan keyfi para cezaları, gözaltılar ve işkence sonucu pek çok seks işçisinin yaşam şartları tehlikeye giriyor.”
 
“Yeni İç Güvenlik Yasa Tasarısı ile de bu durumlar katmerlenerek çoğalacaktır. Polisin hâlihazırdaki yetkilerini artıran yasa maddeleri ile translara yönelik keyfi uygulamalar meşrulaştırılacaktır. Kolluk kuvvetlerinin Yeni İç Güvenlik Yasası ile aslında bugüne kadar süregelen keyfi uygulamaları, gözaltılar, kötü muameleler ve hak ihlallerini yasallaşmış olacaktır. Bu da sıradan bir vatandaş olarak duyulan kaygıların ötesinde translar için yaşanan hak ihlallerini ve keyfi uygulamaları artacağından endişe duyuyoruz. Hukuken suç olarak tanımlanmayan ancak kolluk kuvvetleri tarafından keyfi bir şekilde suç unsuru muamelesi gören durumların artacağından endişe duyuyoruz.
 
“Translara ve seks işçilerine yönelik kolluk kuvvetleri tarafından yaygın uygulanan işkence ve kötü muamelenin bu yasa paketi ile birlikte sistematik hale dönüşecektir.”
 
Seks işçileri için de iş cinayetlerinde dur de!
 
3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü aynı zamanda 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da yaşanan 263 madencinin yaşamını yitirdiği facianın da yıl dönümü. Pembe Hayat Derneği, TMMOB tarafından İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü olarak kabul edilen gün vesilesiyle seks işçilerinin sağlıksız ve güvencesiz çalışma koşullarından kaynaklanan sıkıntıları görünür kılmayı hedefliyor.
 
Pazar gecesi Mersin’de trans seks işçisi İpek’in çalışırken saldırıya uğradığını hatırlatan derneğin bu haftaki etkinlik programına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam