30/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat, Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık atölyesi yaptı.

Pembe Hayat’tan Hacettepe Üniversitesi’nde ayrımcılık atölyesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat, Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık atölyesi yaptı.
 
Pembe Hayat, Beytepe Öğrenci Kolektifi’nin daveti ile Hacettepe Üniversitesi’nde “Eğitim Hayatında Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılık” başlıklı bir atölye gerçekleştirdi.
 
Atölye esnasında cinsiyetsiz tuvalet meselesinden okullardaki heteronormatif koşullandırma yöntemlerinin varlığına pek çok konu konuşuldu.
 
Pembe Hayat Derneği adına atölyede konuşmacı olarak bulunan Alican Kalan cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve queer kavramlarına dair bir sunum yaptıktan sonra, eşcinsel ve trans öğrencilerin eğitim yaşamlarında, okullarda ve diğer mekanlarda yaygın olarak karşılaştıkları sorunlara ve hak ihlallerine değindi. LGBTİ öğrencilerin okullu eğitim sisteminden uzaklaştırıldıklarından, aynı zamanda akran zorbalığından, okul yönetiminin baskıcı ve alaycı tavırlarına kadar çeşitli sebeplerle okulu bırakabildiklerinden bahsetti.
 
Eşcinsel ve trans çocukların okul hayatında akranları tarafından yaftalamaya maruz kalırken, aynı zamanda öğretmenleri tarafından da baskı görebildiklerine değinen Kalan, bazı PDR öğretmenlerinin aileleri arayarak çocuğu ifşa ettiği örneklerden de bahsetti.
 
Atölyenin tartışma kısmı öğrencilerden gelen sorular, yorumlar ve deneyim aktarımlarıyla devam etti. Üniversite içinde eşcinsel, biseksüel ve trans akranlarıyla nasıl dayanışabileceklerine dair öneriler konuşuldu. İleriki yaşamlarında ebeveyn ya da öğretmen olarak heteronormatif/heteroseksist eğitim sistemine karşı neler yapabileceği de örneklerle tartışıldı.
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmektedir. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam