27/06/2018 | Yazar: Umut Güven

​26. İstanbul Onur Haftası kapsamında pembe tezkere almanın yasal prosedürü tartışıldı.

Pembe tezkere hikayeleri: İçindeki lubunyaya güven! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26. İstanbul Onur Haftası kapsamında pembe tezkere almanın yasal prosedürü tartışıldı: “Olduğundan farklı davranmana gerek yok, içindeki lubunyaya güven!”

Bu yıl “Sınır” temasıyla yapılan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Pembe Tezkere paneliyle devam ediyor.

Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleşen etkinlikle S.Ali, Ozan, Cihan ve Alican pembe tezkereye dair sık sorulan soruları yanıtladı.

“Psikiyatriste kadar olan süreçte kimseye cinsel yönelim beyanı şart değil”

Panel, S. Ali’nin deneyim aktarımı ile başladı. Askerlik şubeden başlayıp, aile hekimine sevk edilmesiyle başlayan süreci, “Aile hekimleri artık sivil hastane psikiyatrilerine sevk ediyor. Bu süreçte bir test çözmem istendi ve test sonucunda ‘cinsel bozukluk’ ifadesi geçti. Buna rağmen doktor eşcinsel olduğuma dair emin olmak adına, bir sene erteleme koydu, karar hemen çıkmadı” sözleriyle anlattı.

“Olduğundan farklı davranmana gerek yok, içindeki lubunyaya güven!”

Ozan, kendi pembe tezkere alma sürecini şu sözlerle paylaştı:

“İşe başladıktan 4 ay sonra, işyerime ‘bünyenizde asker kaçağı çalıştırıyorsunuz’ gibi bir haber geldi. Bu mektup işyerimde herkes içinde açıldı ve asker kaçağı olarak açılmak zorunda kaldım. Mart ayında sürece başlamak zorunda kaldım. Ailemle yaşadığım için evime yazı gelmemesi adına ikametimi başka yere aldırdım.”

Hastanede gerçekleşen görüşmelerden bahseden Ozan, “Kendimi hissettiğim gibi gitsem de, daha performatif davrandım. Bir şekilde eşcinsel olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Aslında süreçte içimizdeki lubunyaya güvenerek bunu başarabiliriz! Bu süreci yaşarken hislerinizi ifade etmek süreç için kolaylaştırıcı. Askerlik, endişelerin korkuların ifade edildiği bir yer olmadığı için, oradaki insanlara kendiniz olup hislerinizi ifade ettiğiniz zaman, diğer herkesten zaten farklı olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“Dehşet saçmak yerine barışı seçtiğim için pembe tezkere aldım”

Katılımcıların sorularıyla devam eden panelde Alican bu sürece dair olan düşünce ve deneyimlerinden bahsetti:

“Kimin masum olduğuna veya kimin yaşayacağına karar vermek bana göre değil. Dehşet saçmak yerine barışı seçtiğim için pembe tezkere aldım. Sürece başladığımda psikiyatrist bana ‘ne zaman karar verdin böyle olmaya?’, ‘Şu an sevgilin var mı?’ gibi sorular sordu. Aile ve iş hayatıma değindik. Nasıl bir yaşam sürdüğümüzün çerçevesini belirlemeye çalışıyorlar. Doktorlara travmatik şeyler anlatmanın, onları daha kolay ikna ettiğini fark ettim. O süreçte de bu işime yaradı.”

Pembe tezkere sürecinde ise askeri şubede kimliğimizden dolayı geri adım atılmaması gerektiğini, “Gittiğimizde orayı kendi alanımıza çevirmek çok önemli. Onların karşısında kendimden emin durunca, işler daha kolay gitti. Ben dışarda nasılsam, oraya da öyle gittim. Beni ezmelerine izin vermedim” sözleriyle paylaştı.

“Kaos GL’de okuduğum yazılar süreçte bana güven verdi!”

Pembe tezkere sürecine dair yaşadıklarını anlatan Cihan, “Kaos GL’de okuduğum yazılar süreçte bana güven verdi!” sözleriyle konuşmasına başladı ve şöyle devam etti:

“Pembe tezkere sürecine başlamadan önce çok araştırdım, fakat herkes farklı süreçlerden geçmiş ve prosedürler hep farklıymış. Sürece başlayacağım zaman Kaos GL’de bu konuda okuduğum bir yazı “unutmayın ki gerçekten eşcinselsiniz, rol yapmıyorsunuz” sözleriyle başlıyordu. Bunun farkındalığının verdiği güvenle sürecimi başlatmak için askerlik şubeye gittim.”

Cihan, Pembe Tezkere sürecine başlayacak kişiler için de, erkenden işlemleri başlatmanın önemli olduğuna değindi.

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı için tıklayınız.

*Askerlikle ilgili danışmanlık almak için danisma@kaosgl.org adresi üzerinden Kaos GL Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.

Askerlik yazı dizimizdeki yazılar:

“Elverişsiz” yazısını görünce çok sevindim

“‘Askerliğe elverişli değildir’ raporunu nasıl aldım?”

“Pembe tezkere” sürecimden notlar…

Askerlikten muaf raporu alma sürecim

Askerliğe nasıl elverişli değilim?

Ben de “Askerliğe Elverişli Değildir” raporu aldım


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam