16/02/2011 | Yazar: KAOS GL

Penguen dergisi çizer Baruter’in karikatüründeki “Allah yok, din yalan” ifadelerinin hedef olması üzerine “Özgürlük alanını korumak &oum

Penguen dergisi çizer Baruter’in karikatüründeki “Allah yok, din yalan” ifadelerinin hedef olması üzerine “Özgürlük alanını korumak önemli. Eleştirilere de saygı gösteriyoruz,” açıklaması yaptı.

Mizahi karikatür dergisi Penguen'in son sayısında çıkan bir karikatürde yer alan ibareler nedeniyle internet haber siteleri ve sosyal medya üzerinden aldığı eleştiriler sonrası, dergi bir açıklama yaparak "karikatürün çizerinin şahsi fikrini yansıttığını; durumu "saygısızlık olarak görenlerden" özür dilediğini" söyledi.
 
Derginin 9 Şubat tarihli sayısında iç sayfalarda yer alan köşesinde Bahadır Baruter'in çizdiği bir karikatürde yer alan "Allah yok, din yalan" ifadeleri, sosyal medya ortamında paylaşılmasıyla bazı internet haber sitelerinde yoğun biçimde eleştirildi.
 
Penguen: Tepkilerden üzgünüz; saygısızlık görenlerden özür dileriz
Eleştiriler üzerine Penguen dergisi "Tepki gören karikatür, kapak karikatürü değildir. Çizer kendi köşesinde yayınlamıştır; sadece kapağı Penguen dergisinin ortak görüşünü yansıtır. Köşelerdeki karikatürler çizerlerin şahsi fikirleridir" açıklamasında bulundu.
 
Mizah dergiciliği geleneğinde yazar ve çizerlere karışılmadığının ve herkesin köşesinde istediğini yazıp çizmekte özgür olduğunun altının çizildiği açıklamada şu ifadele yer verildi:
"Tek bir karikatürü severiz, sevmeyiz ama genel olarak bu özgürlük alanını korumak önemli. Eleştirilere de saygı gösteriyoruz.
"Karikatüre gelen tepkilerden dolayı üzgünüz. Saygısızlık olarak görenlerden özür dileriz."
 
Çizer Baruter: Sanal alemde linç kampanyası başlatıldı
Karikatürün çizeri Bahadır Baruter ise radikal.com.tr'ye "Köşemde yer alan karikatürle ilgili sanal alemde bir linç kampanyası başlatılmış" diye konuştu.
Baruter açıklamasında "Her türlü tasarruf hakkı bana ait olan köşemdeki karikatür ile ilgili yayınlanmadan önce kimseye danışma ihtiyacı hissetmedim. Fikir ve çizim tamamen bana aittir. Dergideki arkadaşlarımın açıklamasında da belirtildiği gibi köşe, bir özgürlük alanıdır" dedi.
 
Hedef gösterenler var
Karikatür ile ilgili ekşisözlük, twitter ve facebook gibi sosyal medya sitelerinde ise konunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi ve eleştirilerin linç boyutlarına ulaştığını savunan görüşlerin yanında, karikatür ve çizer Baruter'i hedef gösteren gruplar da kuruldu.
 
Konuyu bazı internet siteleri ise şu başlıklarla haberleştirdi:
 
* Habervaktim: "Penguen İslam'a saldırdı! - İslam'ın kutsallarına hakaret edildi. İşte dehşete düşüren çizgiler"
* 8sütun: "Asıl gavurlar içimizde - Danimarka'da Peygamber efendimiz (sav)'e hakaret içeren karikatürler dolayısıyla ayağa kalkan Türkiye asıl gavurları içinde barındırıyor.
* EnSonHaber: "Penguen'den Allah'a ve dine hakaret karikatür - Çığ gibi tepki yağıyor."
 

Etiketler: insan hakları
nefret