23/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Pera Film’in Ritmik Kabuslar özel programında Suspiria ve The Rocky Horror Picture Show izleyiciyle buluşacak.

Pera Film’den Cadılar Bayramı seçkisi: Ritmik Kâbuslar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pera Film, Pagan geleneklerinde köklenen ve günümüz sosyokültürel hayatında da yerini alan Cadılar Bayramı’na özel programını açıkladı: Ritmik Kâbuslar.

Rüyanın sevilmeyen kardeşi, hayalin nemrut kuzeni, hayatın karanlığıyla bilinçdışında uzlaşmanın ürkütücü yolu: Kâbus. Pera Film’in Cadılar Bayramı’na özel seçkisi, karanlık estetiğine, habis müziklerine ve dansına kapılıp gittiğimiz hikâyelere odaklanıyor.

24-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek mini programda; koyu kırmızı estetiği, olağanüstü sahne tasarımlarıyla korku sinemasının kilometre taşlarından, Amerikalı bir dans öğrencisinin Almanya’daki yatılı bir okulda yaşadığı korkunç deneyimleri konu eden Suspiria ve kuir sinemanın en aşkın örneklerinden biri olarak anılan, izleyicisini transseksüel bir uzaylının şatafatlı şatosunda ağırlayan Jim Sharman imzalı kült klasik, The Rocky Horror Picture Show yer alıyor.

The Rocky Horror Picture Show

Yönetmen: Jim Sharman
Oyuncular: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick, Richard O'Brien
ABD, 1975, 100’, DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

B sınıfı filmlere saygı duruşu niteliğindeki Jim Sharman imzalı The Rocky Horror Picture Show, o güne dek eşi benzeri görülmemiş kâbusvari bir müzikal, bugün bile aşılması güç bir eşik. Korku ve bilim kurguyu müzikal potasında eriten, başrolünde Tim Curry, Susan Sarandon ve Barry Bostwick’in yer aldığı film, ormanda yolunu kaybeden Brad ve Janet adlı iki gencin, yardım için “en doğru” kapıyı çalmaları sonucu tanıştıkları Dr. Frank-N-Furter’ın şatosunda yaşanılan türlü çılgın deneyime odaklanıyor. Transseksüel gezegeninden dünyayla ilgili bilgi toplamak için gelen; ancak burada kendini kusursuz insanı yaratmaya adayan Dr. Frank-N-Furter’ın şatosunda yaşananlar an be an daha da çığrından çıkıyor.

Suspiria

Yönetmen: Dario Argento
Oyuncular: Jessica Harper, Stefania Casini, Udo Kier, Flavio Bucci
İtalya, 1977, 98’, DCP, renkli
İtalyanca; Türkçe altyazılı

70’li yılların başında “Yeni Edgar Allen Poe” ve “Şiddetin Viscontisi” gibi lakaplarla anılmaya başlanan yönetmen Dario Argento’nun, partneri Daria Nicolodi’yle birlikte kaleme aldığı Suspiria, fona dansı ve cadı öykülerini alan koyu kırmızı bir Avrupa kâbusu. Jessica Harper’ın canlandırdığı Amerikalı dans öğrencisi Suzy’nin Almanya’daki ünlü bir dans okuluna yatılı öğrenci olarak geldikten sonra deneyimlediği korkunç olaylar zincirine odaklanan film, korku sinemasının kilometre taşlarından biri. Goblin imzalı klasikleşmiş müzikleri, Luciana Tovoli’nin olağanüstü görüntü çalışması ve Nicolodi’nin yaşamından otobiyografik izler taşıdığı iddiasıyla da anılan Suspiria, ikonik tanıtım cümlesinin de hakkını veriyor: “Bu filmin son 12 dakikasından daha korkutucu bir şey varsa, o da filmin ilk 80 dakikası”.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam