02/12/2021 | Yazar: Kaos GL

Pera Film’in gelenekselleşen Dünya AIDS Günü programında bu sene üç film ve bir seçki seyirciyle buluşuyor.

Pera Film’in Dünya AIDS Günü programı “Buradayım!” başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pera Film, Dünya AIDS Günü için başlattığı “Buradayım!” film programına bu yıl da devam ediyor.

1 – 15 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek programda, 1988’de kurulan çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in devam eden HIV salgınında toplum bakımı stratejilerini vurgulayan yedi kısa filmden oluşan seçkisinin yanı sıra, Emmy ödüllü yönetmen Marlon T. Riggs'in 1989 yapımı, Siyah gey hayatı üzerine çığır açan belgeseli Çözülen Diller; gerçek bir hikayeden esinlenilen, HIV ile yaşayan bir kişinin samimi itirafını aktaran animasyon Kanıyorum ve ilk gösterimini Berlin Film Festivali’nde yapan, 1980'lerin sonlarındaki Arjantin’de AIDS ve polis şiddetine karşı mücadelenin nasıl birlikte ilerlediğini anlatan çarpıcı belgesel Pleybek yer alıyor.

Sabırlı Bakım

pera-film-in-dunya-aids-gunu-programi-buradayim-basladi-1

Program dün (1 Aralık) Sabırlı Bakım seçkisiyle başladı. Aynı seçki 8 Aralık’ta da izleyiciyle buluşacak.

Geçmişteki zarar azaltma ve hapishane aktivizmi konularından HIV ilacının uzun vadeli etkilerine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi işleyen Sabırlı Bakım, hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının ihmalkarlığına dikkat çekerken, toplum destekli bakım, karşılıklı yardım ve dayanışma hikayelerine odaklanıyor. Programın adı ikili bir anlama sahip; bakıcıların azmini ve özverili çalışmalarını onurlandırırken aynı zamanda ilaçlardan ve sağlık hizmeti sağlayıcılardan kaynaklanabilecek potansiyel zararlara da değiniyor. Sabırlı Bakım, bir salgının yalnızca ilaçlarla çözülebileceği varsayımını geçersiz kılıyor ve toplum destekli çalışmaları kalıcı bir ilaç türü olarak yorumlayarak karşımıza getiriyor.

Kanıyorum

pera-film-in-dunya-aids-gunu-programi-buradayim-basladi-2

10 ve 15 Aralık’ta ise üç film birden seyirciyle buluşacak.

Gerçek bir hikayeden esinlenilen Kanıyorum, HIV ile yaşayan bir kişinin samimi itirafını beyaz perdeye taşıyor. Toplumun virüsle ilgili bazı gerçeklikten uzak fikirlerini açıklığa kavuşturmaya çalışıyor.

Pleybek

pera-film-in-dunya-aids-gunu-programi-buradayim-basladi-3

1980'lerin sonlarında, Katolik, muhafazakar ve askeri diktatörlüğün hüküm sürdüğü bir Arjantin. Pleybek’te bir grup trans kadın ve drag queen’den hayatta kalan tek kişi olan La Delpi, bodrum katlardaki tiyatrolarda sahneledikleri gösterilerinin toplumu nasıl harekete geçirdiğini ve AIDS ve polis şiddetine karşı mücadelelerinde onlara nasıl yardımcı olduğunu anlatıyor. Ruj, pleybek performansları ve doğaçlama sahne kıyafetleriyle yaralarını nasıl sardıklarını… Ve ölmek üzere olanlar için nasıl mutlu sonlar kurguladıklarını. VHS anılardan derlenen bir veda mektubu.

Çözülen Diller

pera-film-in-dunya-aids-gunu-programi-buradayim-basladi-4

Yönetmen Marlon Riggs'in kendi ifadesiyle "ulusun cinsel ve ırksal farklılıklar konusundaki gaddar sessizliğini kırmak" için yapılmış, belgesel ve performansı bir arada sunan Çözülen Diller, “Utanç hüküm sürdüğü müddet kurtuluş mümkün değildir” fikrinden yola çıkarak Siyah eşcinselliğinin damgalanmasına meydan okuyor. Müzik ve dans, Essex Hemphill ve Joseph Beam gibi çığır açan yazarların sözleri ve şiirleri ile queer Afrikalı Amerikalı erkeklerle samimi, güldüren ve yürek dağlayan röportajlar sunan Tongues Untied, hem homofobinin had safhada olduğu Siyah bir toplumda hem de ırkçılıkla kirlenmiş bir beyaz eşcinsel alt kültürde bir yabancı olarak var olmanın ne demek olduğunu gözler önüne seriyor. Sağ cenahtan sanata ilişkin kamu finansmanına yönelik öfke dolu bir tepki doğuran 1980'lerin kültür savaşlarına yıldırım gibi düşen film, hayat dolu karakterinden hiçbir şey kaybetmedi.

Program detaylarına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: kültür sanat, hiv
nefret