22/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Yazar Carlo Collodi’nin dünya çocuk edebiyatının en önemli yapıtlarından Pinokyo yazıldıktan 131 yıl sonra Kürtçe’ye çevrildi.

Pinokyo Artık Kürtçe Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yazar Carlo Collodi’nin dünya çocuk edebiyatının en önemli yapıtlarından Pinokyo yazıldıktan 131 yıl sonra Kürtçe’ye çevrildi. Yüzyılı aşkındır neredeyse dünyanın bütün dillerine çevrilen, birçok çizgi romana, müzikale ve filme konu edilen Pinokyo Kürtçe çevirisiyle de kitapçı raflarındaki yerini aldı.

Türkan Tosun’un İngilizce’den Kürtçe’ye kazandırdığı kitabın çeviri aşamasında, kitabın ilk Kürtçe basımı olmasının da kaygısıyla, hem pedagojik olarak hem de çocuklara yönelik bir Kürtçe yaratmak açısından titiz bir çalışmanın eseri. Kitaptaki çizgiler de Onur Çanka’ya ait.
 
Evrensel Basın Dağıtım tarafından yayımlanan Kürtçe Pinokyo, yayınevinin Kürtçe çocuk kitapları dizisindeki 14. kitap olma özelliğini taşıyor.
 
Yoksul marangoz ustası Gepetto’nun kahkaha atan bir ağaçtan biraz da bir çocuk hasretiyle yontarak hayata kavuşturduğu Pinokyo’nun yaramazlıklarıyla başına açtığı işler, dünyayı ve insanları keşfediş macerasıyla derinleştiği ve aslında ‘insan olmanın’ verili bir olgu değil, hareket içindeki bir süreç olduğu fikriyle bütünleşiyor.
 
Bir ağaç parçası olarak vücut bulan yaramaz kukla, yaşadığı deneyimlerin sonucunda, kukla olmanın engellerini aşıp ‘özgür bir çocuk’ olmak istiyor. (jiyan.org)
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam