10/08/2015 | Yazar: Janset Kalan

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi 3 trans insan hakları savunucusuna 2011 yılında ‘polise direnmek, hakaret ve mukavemetten’ verilen hapis cezası kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

Polis elini bedenimden çekecek! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi 3 trans insan hakları savunucusuna 2011 yılında “polise direnmek, hakaret ve mukavemetten” verilen hapis cezası kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

19 Haziran 2010’da Esat Polis Karakolu’na bağlı polisler tarafından, araçlarının içerisinde seyir halindeyken hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden gözaltına alınan Pembe Hayat Derneği kurucusu 3 trans insan hakları savunucusuna, güvenlik güçlerine hakaret ve kamu malına zarar verdikleri gerekçesiyle 5 ay ile 1,5 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti. Avukat Hakan Yıldırım tarafından Pembe Hayat Derneği Başkanı Buse Kılıçkaya’ya verilen ceza temyiz mahkemesine taşınmıştı. Yargıtay verdiği kararla yerel mahkemenin kararını bozarak, suçun oluşmasına yeter delil olmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesine hükmetti.

Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Pembe Hayat Derneği Başkanı Buse Kılıçkaya’ya “polise direnme” iddiasıyla 5 ay hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

Toplam 5 yıl süren dava süresince 3 trans insan hakları savuncuusu ve Pembe Hayat dernek kurucuları olan Buse Kılıçkaya, Derya Tunç ve Naz Güdümen polis tarafından taciz edildi, psikolojik şiddete uğradı ve yaşadıkları hak ihlallerini yargıya taşımaları engellendi.

Yerel mahkemenin kararının bozulması ile yeniden görülecek olan davanın ilk duruşması ise Ekim 2015’te.

Kampanya başlatılmıştı

Arabalarının içerisinden polisler tarafından saçlarından sürüklenerek zorla çıkarılıp, “suçunuz travestilik yapmak” denilen 3 trans insan hakları savunucusuna karşı açılan davada Türkiye ve uluslararası alanda insan hakları örgütleri ve savunucuları “Polis Elini Bedenimden Çek” kampanyasını başlatmışlardı.

Mahkeme ve avukat masraflarını kendileri ödeyen 3 trans kadın, ulusal ve uluslararası alanda bu haksızlığa karşı oluşturulan kamuoyu baskısının kendilerine güç verdiğini, yeniden görülecek olan dava sürecinde tüm insan hakları örgütleri ve savunucularını yanlarında görmek istediklerini belirttiler. (Pembe Hayat)


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret