16/12/2009 | Yazar: Kaos GL

Türkiye genelinde hakları için eylemler yapan TEKEL, itfaiye ve demir yolu çalışanlarına polis şiddet, gözaltı ve gaz ile saldırıyor. 

Polis Her Yerde İşçilere Saldırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye genelinde hakları için eylemler yapan TEKEL, itfaiye ve demir yolu çalışanlarına polis şiddet, gözaltı ve gaz ile saldırıyor. 

İtfaiye-TEKEL-Demir Yolları! Polis Her Yerde İşçilere Saldırıyor.
 
Türkiye genelinde işçiler, çalışanlar haklarını almak için eylemler yapıyor. İstanbul’da İtfaiye çalışanları, Ankara’da TEKEL çalışanları ve İstanbul, İzmir, Ankara ve Eskişehir’de de demir yolu çalışanları eylemler yapıyor, haklarını arıyor. Karşılarında ise hep aynı güç: Polis. Her yerde gözaltılar, şiddet ve gaz.
 
Polis, eylem yapan TEKEL ve demir yolu işçilerine saldırdı, gözaltılar var

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) üyesi bir grup, 25 Kasımdaki bir günlük “Uyarı Grevine” katıldıkları için geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmesi talebiyle eylem yaptı.
Ankara Garı’nda toplanan grup, işinden uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının isimlerinin bulunduğu “16 Arkadaşımız Onurumuzdur, Arkadaşlarımız için grevdeyiz” yazılı pankartı açarak, sloganlar attı.
 
Daha sonra, BTS Genel Başkanı Yunus Akıl ve beraberindekiler İstanbul seferini yapan Anadolu Ekspresinin bulunduğu perona geçerek treni durdurdu. Lokomotifte makinistlerin bulunduğu bölüme giren Akıl, lokomotifin kapısından “Grev kırmak kanunsuzdur. Makinistler gitmek istemiyor. Göndermek için ellerinden geleni yapıyorlar” diye seslendi.
 
Akıl’ın bir makinistle lokomotiften inmesinin ardından tren diğer makinistin idaresinde yaklaşık yarım saat gecikmeyle hareket etti.
 
Daha sonra basın açıklaması yapan Akıl, 25 Kasımda emeğine sahip çıkan 16 TCDD çalışanının işlerinden uzaklaştırıldığını, tekrar işlerine dönene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel de 25 Kasımdaki eylemin yasal olduğunu ifade ederek, “Demiryollarında 25 Kasım henüz bitmiş değil. 16 arkadaşımız görevlerine dönene kadar eylemlerimiz devam edecek” dedi.
 
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ile Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da eyleme destek verdi.
Eylem süresince polisin takviye ekipler çağırarak geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
Bu arada, BTS’den yapılan yazılı açıklamada, “demiryollarında grevin saat 22.00′den itibaren başladığı, Haydarpaşa’dan Ankara’ya hareket etmesi gereken Anadolu Ekspresi’nin Haydarpaşa Garı’nda bekletildiği” bildirildi.
 
Geçici olarak görevden alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmediği gerekçesiyle Haydarpaşa Garı’nda eylem başlatan sendika üyelerine müdahale eden polis, 3 kişiyi gözaltına aldı.
 
Haydarpaşa Garı’nda güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, burada toplanarak basın açıklaması yapan Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerine, seferleri engelledikleri gerekçesiyle garı terk etmeleri yönünde uyarıda bulundu.
 
Uyarıları dikkate almayan ve şarkı söyleyerek halay çekmeyi sürdüren gruba polis ekipleri müdahale etti. Çevik kuvvet polisleri, gruptakileri kalkanlarla iterek garın dışına çıkardılar. Bu sırada yaşanan arbedede kimi basın mensupları da polisin müdahalesine maruz kaldı.
Polis, sendika üyesi gruptan 3 kişiyi gözaltına aldı.
 
Eylemci grubun Haydarpaşa Garı önündeki bekleyişi sürerken, seferlerin halen yapılamadığı garda kimi yolcuların tren içindeki bekleyişleri de devam ediyor.
 
İşten uzaklaştırılan 16 TCDD çalışanının görevlerine iadesi istemiyle, İzmir-Ankara seferini yapan İzmir Mavi ve 9 Eylül Ekspresleri Balıkesir Garı’nda durduruldu.
 
Garda trenlerden inen makinistler, burada toplanan eylemcilere katıldılar.
 
Yolcuların gar görevlileriyle tartışmaları üzerine Balıkesir Gar Müdürü Nevzat Ayaz, garda eylem yapıldığını, makinistlerin de bu eyleme katılmaları nedeniyle seferin yapılamayacağını belirterek, yolcuları gidecekleri yerlere otobüslerle göndereceklerini söyledi.
 
Daha sonra, gara gelen 6 otobüsle yolcular gidecekleri yere gönderildi.
 
Eylem nedeniyle, Balıkesir Garı’nda gergin anlar yaşandı. Polis, geniş güvenlik önlemleri aldı.
Kamu-Sen ve KESK üyesi memurlar ise geçici olarak işten uzaklaştırılan arkadaşları göreve yeniden başlayıncaya dek eylemlerini sürdüreceklerini söylediler.
 
Eylemcilere Balıkesir Üniversitesi’nden bir grup öğrenci ile kimi siyasal parti ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
 
TEKEL işçilerine ‘gazlı’ müdahale

Türkiye’nin dört bir yanından gelen işçiler, sırt çantaları ve battaniyelerle Ankara’da buluştu.
İşçiler kapatılacak işyerlerinde çalışan işçilerin sözleşmeli kadroya geçirilmesini istemiyor.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki tekel işçilerinin temsilcileriyle görüşen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Sorunun çözüm yeri Bakanlar Kurulu’dur. Arkadaşlarımızın serinkanlı olmalarını istiyoruz. Onları sokağa terk edecek değiliz” dedi.
 
TEKEL işçileri, gece havanın soğuması üzerine Ulus’taki Atatürk Spor Salonu’na götürüldü. İşçiler, TEK İŞ Gıda Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in yönlendirmesiyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslere binerek, geceyi geçirecekleri spor salonuna gitti.

Gösteri yapan itfaiyecilere polis müdahalesi

İstanbullu itfaiyeciler eylemde. İtfaiyecilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde düzenledikleri eyleme polis müdahale etti.

Direnen İşçilere Destek Ziyareti

 
Ankara’ya gelerek polisin biber gazlı engellemelerine karşın işleri, ekmekleri, gelecekleri için direnen Özelleştirme Karşıtı Platform (ÖKP) olarak TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulunacağız. İşçilerin yarısı şu an Söğütözü’ndeki AKP binasından bir kaç yüz metre ilerdeki Armada alışveriş merkezinin arka kısmına sıkıştırılmış durumda diğer Yarısı ise Abdi İpekçi Parkında.
 
Bugün her iki yerde de işçilere biber gazı ile saldırıldı. Soğukta, açıkta ve insani ihtiyaçlarını gidermekte zorlanan işçilere karşı ek olarak biber gazlı saldırı yapıldı. TEKEL işçilerinin yalnız olmadıklarını göstermek için 17.12.2009 Perşembe günü saat 12:30 da Bayındır Sokakta Jeoloji Mühendisleri Odası önünde toplanıyor ve Abdi İpekçi parkındaki işçilerin yanına yürüyoruz.
Abdi İpekçi Parkı’nda direnen işçilere destek ziyaretine katılımınızı bekliyoruz. 
 
Tarih: 17 Aralık 2009 Perşembe 
Toplanma Saati: 12.30 
Toplanma Yeri: Jeoloji Mühendisleri Odası Önü (Bayındır Sokak No:7/7 Yenişehir-Ankara) 
Ziyaret Yeri: Abdi İpekçi Parkı


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam