09/09/2008 | Yazar: Bawer Çakır

İHD İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması yapan Kadın Kapısı'ndan Çağdaş "travesti ve transseksüellere yönelik polis baskısının ve şiddetinin gün geçtikçe arttığını" s

İHD İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması yapan Kadın Kapısı'ndan Çağdaş "travesti ve transseksüellere yönelik polis baskısının ve şiddetinin gün geçtikçe arttığını" söyledi. Lambdaistanbul'dan Safoğlu ise "Örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Kadın Kapısı Sosyal Merkezi, İstanbul’un Bostancı ilçesinde polis tarafından şiddete uğrayan travesti ve transeksüeller için İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) bir basın açıklaması yaptı.

Lambdaistanbul Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Dayanışma Derneği üyesi Aykan Safoğlu ve İHD İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi Ali Gök’ün katıldığı açıklamayı Kadın Kapısı’ndan sosyolog Eylem Çağdaş okudu.

‘Bir yılı aşkın süredir, tıpkı Ankara ve İzmir’de olduğu gibi, Bağdat Caddesi’nde yaşayan travesti ve transseksüellere Kabahatler Kanunu gerekçe gösterilerek para cezalarının kesildiğini, polisin keyfi gözaltlarının sürdüğünü’ belirten Çağdaş ‘hukuki süreç başlattıklarını’ söyledi.

‘Başta talimatları veren komiser Ömer Bahadır Gülseren olmak üzere bize zulmeden polislerden şikayetçi olduk. Bu başvurularımızdan sonra da baskılar ciddi biçimde arttı. Son bir aydır yolda yürürken kimlik ve gerekçe gösterilmeksizin ekip otolarına bindiriliyor, Kayışdağı ve Fikirtepe’nin ıssız bölgelerine bırakılıyoruz. Oturduğumuz evlerin etrafında siyah camlı polis otoları dolanıyor.’

Çağdaş, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun pek çok kişinin ölümüne varan mağduriyetler yaşanmasına yol açtığını ve polisin keyfi uygulamalarının travesti ve transseksüellerin hayatlarını zorlaştırdığını sözlerine ekledi.

Basın açıklamasında konuşan Safoğlu ise ‘Örgütlü mücadelelerinin sürdüğünü, polis şiddetine karşı yaptıkları başvuruların takipçisi olacaklarını’ söyledi.

Açıklamaya Amargi Kadın Kooperatifi, Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı, Küresel Eylem Grubu (KEG), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), MorEl Eskişehir Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Kaos GL Derneği, Cinsiyetçiliğe Karşı Dayanışma Ağı ve 19 Ocak İnisiyatifi de destek verdi.



Etiketler: insan hakları
nefret