09/07/2009 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır'da kadın çalışmalarında yer alan bir kadın, eve gelen polisler tarafından soyularak tecavüz edilmekle tehdit edildi.

Polisin cinsel saldırısına kadın örgütlerinden tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır'da kadın çalışmalarında yer alan bir kadın, eve gelen polisler tarafından soyularak tecavüz edilmekle tehdit edildi. Tehdit edilen ve cinsel saldırıya maruz kalan kadın için bir araya gelen kadın örgütleri, suçluların bulunmasını ve kadına yönelik şiddetin devlet eliyle yapıldığını açıkladılar.
İHD Diyarbakır Şubesi'nde bir araya gelen Kardelen Kadın Merkezi, Ceren Kadın Derneği, Amed Kent Kadın Meclisi, DTP Kadın Meclisi, SELİS, Bağlar Kadın Kooperatifi, EPİDEM, DİKASUM, Umut Işığı Kadın Kooperatifi, Barış Anneleri İnisiyatifi, Yerel Gündem 21, Şiddete Dur De kadın örgütleri polis tacizini protesto etti.
Kadın örgütleri tarafından hazırlanan ortak açıklamayı okuyan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Rahşan Bataray, kadın hareketi içinde uzun süredir aktif çalışma yürüten bir başvurucularını n 21 Haziran günü Yenişehir İlçesi Ofis Semti'nde polislerin tacizine uğradığını belirterek şunları söyledi:
'Arkadaşımız, 21 Haziran günü saat 14.30 sıralarında Ofis semtindeki bir yakınının evinden dışarı çıkmak üzere iken kapıya gelen sivil giyimli dört polis memuru ile karşılaşır. Gelenler Emniyet Müdürlüğü'nden geldiklerini belirtirler, silahlıdırlar ve başvurucumuza hemen kendileriyle birlikte içeri girmesini söylerler. Başvurucumuz, o anda kendilerine sordukları ev sahibesinin evde olmadığını ve onlarla birlikte içeri girmesine gerek olmadığını belirtmesine rağmen, gelen polislerin güç kullanması ve tehdidi sonucunda içeri girer. Evde arama gerçekleştiren polisler hiçbir suç unsuruna rastlamaz. Bir süre sonra içlerinden ikisi, başvurucumuzun üzerindeki giysileri zorla çıkartarak tehdit, hakaret ve küfürler eşliğinde cinsel işkence ve taciz uygular. Bağırarak yardım istediğinde de elleriyle ağzını kapatarak engellenir ve fiziksel şiddete maruz kalır. Polisler başvurucumuza, aynı yöntemleri diğer kadın çalışmasını yürüten arkadaşlarımıza da yapacağını ve bu işlere bulaşmaması yönünde tehditte bulunduktan sonra evden ayrılırlar.'

Yapılan ortak açıklamada, kadın örgütleri olarak bu olayın üzerinde hassasiyetle durulacağı kaydedilerek, kadına yönelik şiddetin devlet eliyle yapıldığı ve herkesin buna duyarlı olması istendi.
‘Öfkeliyiz, sorumlular bulunsun ve yargılansın’
Öte yandan İzmir’de de Çağdaş Hukukçular Demeği (ÇHD) Cinsiyetçilik ve Cinsel Yönelim Ayrancılığına Karşı Çalışma Grubu, DÖKH aktivisti bir kadının evde arama yapan polisler tarafından cinsel işkenceye tabi tutulmasına ilişkin demek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ÇHD’li avukatların yanı sıra TMMOB IKK Kadın Çalışma Grubu, Bağımsız Kadın inisiyatifi, Sosyalist Kollektif, İzmir Kadın Dayanışma Demeği, Emekçi Kadınlar Demeği, Kadın Yazarlar Derneği, İnsan Haklan Demeği İzmir Şubesi ile SDP’ li Kadınlar ve DTP izmir 11 Kadın Meclisi temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan ÇHD Cinsiyetçilik ve Cinsel Yönelim Ayrancılığına Karşı Çalışma Grubu Üyesi Av Sevgi Binbir, Türkiye’de kadınların örgütlenmeye ve politika üretmeye başlamasıyla bu tür saldırılara maruz kaldıklarını dile getirdi. Cinsel kimliğine saldırılan kadınların her türden saldırıya karşı mücadele edeceğinin bilinmesi gerekliğini kaydeden Binbir şöyle konuştu: "Bugün Diyarbakırlı kız kardeşimizin başına gelenler Dominikli Mirabel Kardeşlerin başlarına gelenlerden daha az ya da fazla değildir. Onların adının tüm dünya kadınları üzerinde yarattığı etki, benzer olayların her tekrar edişinde içimizde büyüyen isyan ile daha da güçlenmektedir. Cinsel kimliğimize yönelen her saldırı, karşısında daha güçlü bir kadın dayanışmasını bulacaktır. Tüm bu yaşanan eril şiddet karşısında biz kadınlar öfkeliyiz. Buradan uyarıyoruz. Sorumlular bulunsun ve yargılansın."

Fotoğraf: Nilgün Yurdalan


Etiketler: insan hakları
İstihdam