23/10/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde kendisine şiddet uygulayan polislere açtığı tazminat davasını kazanan Bülent Kılıç, “görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla hakim karşısına çıkacak.

Polislerin Onur Yürüyüşü'nde boğazına basıp, nefesini kestiği gazeteci yargılanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç, boğazına basarak nefes almasını engelleyen polislerin “şikâyetçi” konumunda olduğu davada hakim karşısına çıkıyor.

Kılıç’ın kendisine işkence uygulayan polisler hakkında suç duyurusuna takipsizlik kararı veren Savcı, kararı verdiği gün Kılıç hakkında da iddianame hazırlamıştı.

Savcı iddianamede; Kılıç’ın “zincirleme şekilde hareketlerde bulunup elinde bulunan kamerayla vurmaya çalışarak kamu görevlisinin görevini yapmasına engel olduğu; böylelikle şüphelinin polis memurlarına görevi yaptırmamak için direndiğine, zincirleme şekilde hakaret ettiğine dair hakkında kamu davası açmak için yeterli şüphe oluşturacak delil bulunduğunu" savundu. Kılıç'ın “görevi yaptırmamak için direnme”  ve “hakaret” ten yargılanmasını talep etti.

Kılıç’ın ifadesinde fiziksel ve psikolojik şiddete uğradığını, dosyada sağlık raporunun olduğunu, suçlamaları kabul etmediğini ve yalandan ibaret olduğunu, şikayetçi olduğunu beyan ettiği davanın ilk duruşması 26 Ekim Perşembe günü 09:40’ta İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Bülent Kılıç’ın savunmanlığını üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, kamuoyunu Kılıç’ı desteklemeye çağırıyor.

Kılıç, tazminat davasını kazandı

Ters kelepçeyle gözaltına alınan, polislerin boğazına bastırdığı anlar kameralara yansıyan Kılıç’ın avukatlarının tazminat talebiyle açtığı davada karar çıktı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi polislerin gazeteciyi gözaltına aldıkları sırada “güç kullanma yetkisinin aşılarak orantısız şekilde güç kullandığı ve bu yönüyle de hizmet kusurunun oluştuğu”na hükmetti.

Kılıç’a toplam 30 bin 95 lira tutarında tazminat ödenmesine hükmeden mahkemenin kararına itiraz eden iki polis memurunun başvurusunu İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dokuzuncu İdari Dava Dairesi inceledi ve Kılıç lehine olan kararı onadı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) haberinde Kılıç’ın avukatlarından MLSA Eş Direktörü Veysel OK, kararın emsal teşkil ettiğini söyledi.


Etiketler: insan hakları, medya, onur yürüyüşü, dava
İstihdam