22/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Sara Kolektif, trans kadın mahpus Buse’nin güncel durumunu paylaşarak insani cezaevi koşulları yaratılması için sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna çağrıda bulundu.

“Politik, trans tutsak Buse Aydın için destek çağrımızdır!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sara Kolektif, beden uyum süreci bahane edilerek ortak alana çıkması engellenen trans kadın mahpus Buse Aydın için çağrıda bulundu.

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde kalan ve 29 yıldır yargılanan 51 yaşındaki mahpus, cezaevinde yıllardır Kürt kimliği ve cinsiyet kimliği için mücadele veriyor.

2019 yılında avukatı İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin aracılığı ile cinsiyet uyum süreci için mahkemeye başvuran Buse’nin ameliyat kararı kesinleşmiş olmasına rağmen Adalet Bakanlığı kararın meşruluğunu zedelemek amacıyla Adli Tıp’a sevk etti. Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu ‘cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğunu ancak bu tür ameliyatların acil ameliyatlar sınıfından olmadığını’ belirten bir rapor düzenledi. Buse beden uyum talebinin kabul görülmemesini cezaevlerindeki transfobi ve tecritin bir parçası olduğunu belirten eylemsellikler gerçekleştirdi.

Daha sonra beden uyum süreci talebi kabul edildi ve Buse’ye şu anda beden uyum süreci operasyonları yapılıyor. Sara Kolektif, Buse’nin Kürt Özgürlük Mücadelesi safında verdiği mücadeleden kopmadığı için sürecinin çok daha yavaş ve sancılı ilerletildiğini belirtiyor:

“Hastane işlemleri bahanelerle erteleniyor ve ne yazık ki maddi olanaklardan da yoksun. Buse müebbetle cezalandırıldığı için iletişim olanakları neredeyse yok. Cezaevi müdürlüğü tarafından arkadaşlarıyla ortak alana çıkmasına beden uyum sürecini bahane edilerek izin verilmiyor. Buse tecrit koşullarında kimlik ve cinsiyet mücadelesi veriyor ve bu süreçte çok fazla maddi olanaksızlık yaşıyor. Buse’nin bu ağır koşullarda maddi olanaksızlık yaşamaması ve daha insani cezaevi koşulları yaratılması için desteğe ihtiyacı var. Sara kolektif olarak bütün sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna çağrımızdır!”

Buse ile dayanışmak için Sara Kolektif’in Instagram sayfasını buradan ziyaret ederek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın, barınma
İstihdam