20/12/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, okullarda kapsamlı cinsellik eğitimi ve ayrımcılıkla mücadele derslerine erişimi daha da sınırlayacak tartışmalı yasa tasarısını veto edeceğini duyurdu.

Polonya’da aktivistler cinsellik ve ayrımcılıkla mücadele derslerini sınırlandıracak yasayı veto ettirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 15 Şubat 2022, Kraków, "Lex Czarnek'i Durdurun" protestoları, AFP

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 15 Aralık’ta okullarda kapsamlı cinsellik eğitimi ve ayrımcılıkla mücadele derslerine erişimi daha da sınırlayacak tartışmalı yasa tasarısı Lex Czarnek'i veto edeceğini duyurdu.

Duda’nın veto sebebi, Polonyalı öğrenci ve LGBTİ+ aktivistlerinin yasaya karşı Varşova Başkanlık Sarayı önünde ve ülke genelinde düzenli gerçekleştirdikleri eylemler. Cumhurbaşkanı Duda kamuoyunun yasayı istemediğini söyledi ve yasanın Ekim ayında Meclis'e sunulmasından bu yana, yasanın reddedilmesi için binlerce imzalı mektup aldığını söyledi.

Teklif edilen yasanın ilk versiyonu Mart 2022'de ülke gündemine geldi ancak Ukrayna'da savaş sürerken içeride sosyal çatışmalardan kaçınmak için yasalaşmadı. Yasa tasarısı Ekim ayında yeniden Meclis’e geldi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Polonya hükümetinin iktidara geldiği 2015’ten bu yana defalarca bilimsel ve haklara dayalı cinsel eğitimi sınırlamaya çalıştığını hatırlatıyor ve ekliyor: “Ülkede yalnızca sivil toplum kuruluşları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, üreme sağlığı ve hakları üzerine uluslararası standartlarla uyumlu cinsellik eğitimi veriyor.”


Etiketler: insan hakları, eğitim, dünyadan
İstihdam