04/05/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Polonya'nın doğu kentlerinden Kraśnik, ayrımcı “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararını feshetti.

Polonya’da bir kentten daha “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” iptali Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polonya'nın güneydoğusundaki Nowa Deba’nın ardından ülkenin doğusundan Kraśnik kenti, de ayrımcı “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararını feshetti.

Bu geri adımın gerekçesiyse kente Norveç’ten gelen Avrupa Birliği (AB) fonlarının kesilmesi. Kentin Belediye Başkanı Wojciech Wilk, kararın oylanmasından önce medyada “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararı iptal edilmedikçe, elektrikli otobüsleri ve gençlik programlarını finanse edemeyeceklerini hatırlattı.

“Acı çekenler politikacılar değil vatandaşlar”

Başkan, kararın daha önce de kent meclisinde oylanmasını ancak ayrımcı kararın iptal edilememesini şöyle değerlendirdi: “Avrupa'nın alay konusu olduk ve acı çekenler politikacılar değil vatandaşlar. Kentimiz homofobiyle anılıyor.”

Karar, 29 Nisan Perşembe günü belediye meclisinde 9'u lehte, 6'sı aleyhte, 4'ü çekimser olmak üzere 19 meclis üyesinin katılımıyla iptal edildi.

“LGBT ideolojisinden arınmış bölge” nereden çıktı?

Polonya’da iktidardaki sağcı Hak ve Adalet Partisi'nin (PiS) desteğiyle cumhurbaşkanı seçilen Andrzej Duda’nın ardından ülkedeki kentlerin üçte biri kendilerini “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” ilan etti.

Kraśnik de yüzlerce belediye gibi Mayıs 2019’da, “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” sözü veren beyannameleri onayladı.




Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam