03/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Polonya'daki Świdnik ilçesi “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararını feshetti. Kasaba bu ayrımcı kararı alan ilk yerel yönetimdi.

Polonya’da nefreti ilk onaylayan ilçeden geri adım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polonya'daki Świdnik ilçesi “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararını feshetti. Kasaba bu ayrımcı kararı alan ilk yerel yönetimdi. 

Polonya’da 2019’da iktidardaki sağcı Hak ve Adalet Partisi'nin (PiS) desteğiyle cumhurbaşkanı seçilen Andrzej Duda’nın ardından ülkedeki kentlerin üçte biri kendilerini “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” ilan etmişti. 

Ayrımcı kararı 105 belediyeden sadece 15’i sürdürüyor

Ülkede 2021’den beri birçok belediye, Avrupa Birliği fonlarının kesilmemesi için “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararlarını iptal ettiği duyurmuştu. Polonya’daki LGBTİ+ aktivistleri ayrımcı kararı alan 105 belediyeden 90’ı bu karardan vazgeçti.

AB ayrımcılığı fonlamadı

Bu ayrımcı kararı iptal eden son ilçe Świdnik, 70 bin kişinin yaşadığı bir yer. 26 Mart 2019'da bölgenin “LGBT ideolojisinden arındırıldığını” ilan eden Świdnik’te Ekim’in son haftasında yerel meclis üyesi Jakub Osina, kararın yürürlükten kaldırıldığını duyurdu. Bu karar ilçenin AB fonlarından 3,6 milyon zloti (810 bin Euro) tutarındaki bir başvurusunun, paranın yalnızca ayrımcılıkla mücadele düzenlemelerine uyan kuruluşlara verilebileceği gerekçesiyle reddedilmesinin ardından geldi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam