25/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Polonya'da iktidar partisi PiS’ten, okullarda kapsamlı cinsellik eğitimi ve ayrımcılıkla mücadele derslerini kaldırmak için bir yasa tasarısı daha!

Polonya’da veto edilen ayrımcı yasanın benzeri yine gündemde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Polonya, Kraków, 2019

Polonya'da iktidardaki muhafazakâr milliyetçi parti PiS, okullarda kapsamlı cinsellik eğitimi ve ayrımcılıkla mücadele derslerine erişimi daha da sınırlayacak yeni bir yasa daha önerdi.

Yasa tasarısı, Aralık 2022’de öğrenci ve LGBTİ+ aktivistlerinin yoğun protestosunun ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın veto ettiği yasaya oldukça benziyor.

"Çocukları koruma" bahanesiyle yeni bir saldırı

PiS vekili ve Eğitim Bakanı Przemysław Czarnek’in 4 Mayıs’ta duyurduğu “Çocukları Koru, Anne Babaları Destekle” isimli yasa tasarısı on beş yaşına kadar olan çocukların yaşlarına uygun, bilimsel cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimi almasını engelleyecek. PiS lideri Jarosław Kaczyński, önerilen yasanın “çocukların cinselleştirilmesini” engelleyeceğini ileri sürüyor ve LGBTİ+ farkındalığı eğitimi almanın çocukları “LGBTİ+ yapacağı” yanlış inancına sahip.

Yürürlükteki ulusal eğitim modeli mitler içeriyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Kyle Knight çocuklara yaşlarına uygun cinsel sağlık eğitimi vermenin onları cinselleştirmediğini aksine bu eğitimlerle bedenlerini tanıyarak kendileri ve çevreyle güvenli ve sağlıklı şekilde ilişkileneceklerine dikkat çekiyor: “Çocukları 'cinselleştirmekten' çok uzak olan bu eğitimlerde, ilişkiler, özerklik, güvenlik ve sağlık hakkında önemli dersler veriliyor.”

HRW, Polonya'da kapsamlı cinsellik eğitimini sivil toplum kuruluşlarının sağladığını söylüyor; “Mevcut, ulusal “Aile Yaşamına Hazırlık” müfredatı, uluslararası ve bölgesel yasalara uygun olarak bilimsel bir cinsel eğitim sağlamak yerine üreme sağlığı ve cinsellik hakkında yanlış bilgiler içeriyor; mitleri ve ayrımcı klişeleri sürdürüyor.”

“Doğru ve kapsayıcı kaliteli cinsel eğitim ergen gebeliklerini, anne ölümlerini ve HIV'i azaltmaya yardımcı olur ve sağlıklı ilişkileri destekler” diyen İnsan Hakları İzleme Örgütü, çocukların yaşına uygun, kapsayıcı cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimi alma haklarına dikkat çekiyor.

100 bin imza taslağı Meclis’e taşıyabilir!

2015'te ilk defa iktidara geldiğinden beri PiS’in cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına yönelik saldırılarının sonuncusu olan bu taslağın Meclis’te sunulabilmesi için 19 Temmuz'a dek 100 bin imza toplaması gerekiyor.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam