27/12/2022 | Yazar: Defne Güzel

17 Mayıs Derneği’nin HIV çalışmaları grubu olan Pozitif Alan, Ankara’da HIV Savunuculuk Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.

Pozitif Alan’dan HIV savunuculuk çalıştayı: Birlikte çalışmanın olanakları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin HIV çalışmaları grubu olan Pozitif Alan, 12-14 Aralık tarihinde Ankara’da HIV Savunuculuk Çalıştayı’nı gerçekleştirdi. Çalıştay'-9*-9*-9*-a HIV alanında çalışan birçok sivil toplum örgütü katıldı. Örgütler “Koordinasyonu nasıl sağlayabiliriz?” sorusuna birlikte cevap aradı.

Şiddetsiz bir dille dayanışmanın önemi

Pozitif Alan, Kaos GL, 17 Mayıs, Pembe Hayat, Muamma, ÜniKuir, Özgür Renkler, İnter Dayanışma, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Türkiye Aile Planlaması Vakfı, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, Pozitif-İz, Pozitif Yaşam, CİSÜ Platformu ve Kırmızı Şemsiye olmak üzere on beş sivil toplum örgütünden temsilcilerin katıldığı çalıştayda ilk gün örgütler genel durumunu, güncel çalışmalarını, sorunlarını ve ihtiyaçlarını birbirleriyle paylaştı. Otokontrolün günden güne artması ve akran danışmanlığının öneminin altını çizen örgütler, HIV’in kriminalize edilmesine karşı şiddetsiz bir dille dayanışmanın ve farklı yollar bulmanın önemini vurguladı.

HIV alanında göze çarpan sorunlara ve ihtiyaçlara çalıştayın ikinci gününde odaklanan katılımcılar tespit ettikleri sorunlara ilişkin bir dizi öneri de geliştirdi. HIV alanında çalışan örgütlerin LGBTİ+ çalışma grupları oluşturması, HIV’le yaşayanlar için insan hakları politikalarının artırılması ve LGBTİ+ örgütlerinin HIV çalışmalarına daha çok dahil edilmesi gerektiği gibi dikkat çeken öneriler çalıştay süresince kendine yer buldu.

HIV’le yaşayanların maruz bırakıldığı hak ihlalleri bağlamında mahremiyet, çalışma ve sağlık hakkının ayrı başlıklar altında konuşulduğu etkinliğin devamında MEDULA sisteminin yarattığı gizlilik ihlalinden de bahsedildi. Son olarak örgütler HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar için bir koordinasyon çalışması da düzenledi. HIV savunuculuk çalıştayı örgütlerin kapanış değerlendirmelerini yapmasıyla sonlandı.


Etiketler: insan hakları, hiv
İstihdam