03/12/2021 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Dayanışma, ayrımsız dil kılavuzu ve akran danışmanları için el kitabı yayınladı.

Pozitif Dayanışma’dan akran danışmanlığı el kitabı ve ayrımsız dil kılavuzu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif Dayanışma HIV ile yaşayanlar için Akran Danışmanlığı El Kitabı ve HIV Ayrımsız Dil Kılavuzu’nu yayınladı. HIV ile yaşayanlar için Akran Danışmanlığı Psikososyal Destek Eğitim Programı kapsamında hazırlanan yayınlarda hem danışmanlık süreçleri hem de HIV’e ilişkin kavramlar açıklanıyor.

Değişim dilde başlar

Oğulcan Yediveren’in hazırladığı HIV Ayrımsız Dil Kılavuzu’nda “Değişim dilde başlar” denerek bulunulan ortamda HIV ile yaşayan birisinin olması veya olmamasından bağımsız, HIV ile ilgili söylem üretirken dikkat edilmesi gerekenler aktarılıyor.

“Bana Öyle Deme Böyle De!” bölümünde kavramlar açıklanırken; “Sıkça Sormamamız/Söylemememiz Gereken Sorular & İfadeler” bölümünde ise yanlış ifadelerin doğruları açıklanıyor.

“Pek merak edilenler” bölümünde ise şu sorular yanıtlanıyor:

*Yasal olarak ‘HIV ile yaşayan bir kişi birliktelik yaşayacağı’ kişiye açıklama yapmak zorunda mı? HIV statüsünü açıklamamak suç mudur?

*HIV ile yaşayanların cinsellik yaşayacağı kişiye/kişilere veya partnerlerine statüsünü açıklamaması karşı taraf için bu bir mağduriyet yaratmaz mı?

*HIV ile yaşayan kişinin statüsünü açıklamasında ısrarcı olunması, cinsel şiddet midir? Neden?

HIV Ayrımsız Dil Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayın.

Akran danışmanlığında ilkeler

Barış Ozan Kaya ve Kürşat Keşan’ın hazırladığı HIV ile yaşayanlar için Akran Danışmanlığı El Kitabı’yla akran danışmanlığı veren ve akran danışmanlığı vermek isteyen tüm HIV ile yaşayanlar için kaynak oluşturmak hedefleniyor.

El kitabında akran danışmanlığının ne olduğu, ilkeleri, nasıl yapılacağı, dikkat edilmesi gerekenler, öneriler, yönlendirme, kavramlar sözlüğü ve okuma önerileri yer alıyor.

Akran danışmanlarının birer psikolojik danışman ya da psikoterapist olamayacağını vurgulayan el kitabı, akran danışmanlarının arkadaşlık ilişkisi kurmak yerine, deneyim ve bilgi paylaşımı üzerinden bir destek ve dayanışma ilişkisi kurmaya çalışması gerektiğini vurguluyor.

Yayında akran danışmanlığı ilkeleri ise şöyle sıralanıyor:

*Dinlemek ve anlamak

*Destek olmak

*Karar verme ve problem çözme sürecinde destek olmak

*Öğreticilik

*İlgili konularda bilgilendirmek

*Oryantasyonu (uyumu) sağlamak

*Akranlar için model olmak

*Çatışmalar noktasında destek olmak

*Uzmana yönlendirmek

HIV ile yaşayanlar için Akran Danışmanlığı El Kitabı’na ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, hiv, danışmanlık
İstihdam