23/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Dayanışma, son yıllarda HIV ile ilgili sıkça dile getirilen soru ve ifadelere yanıtlar paylaştı.

Pozitif Dayanışma’nın sıkça duydukları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Nergis, 9 Aralık 2020

Pozitif Dayanışma, son yıllarda HIV ile ilgili sıkça dile getirilen soru ve ifadelere yanıtlar paylaştı.

HIV ile yaşayanlar yalnız mı kalır?

Bu varsayımın kökeninde, HIV ile yaşayanlarla cinselliğin veya aynı sosyal ortamı, havlu, çatal vb. kişisel eşyaları paylaşmanın, kaçınılmaz bir şekilde HIV aktarımıyla sonuçlanacağına dair yanlış bir algı bulunmaktadır. HIV, aynı sosyal ortamı ve kişisel eşyaları paylaşmakla aktarılmaz! Düzenli tedaviye erişebilen kişilerin negatif partnerlerine HIV’i aktarmaları mümkün değildir. HIV ile yaşayanlar, tanı aldıktan sonra da tatmin oldukları cinsel ve romantik birliktelikler kurabilirler (Belirlenemeyen=Bulaşmayan).

HIV, HIV ile yaşayanların cinsel ve romantik birliktelikler kurmalarının; arkadaşlarıyla ve aileleriyle sosyalleşmelerinin önünde bir engel değildir. Ancak HIVfobi, ayrımcılık ve damgalama buna engel olabilir.

Ben seni böyle BİLE seviyorum!

HIV ile yaşayanlara söylenen bu tip cümleler, HIV ile yaşayanları sevmenin ancak onların HIV statülerine “rağmen” yapılabilecek ve HIV pozitif olmanın “kötü” bir şey olduğu varsayımını içerir. Böyle ifadeler iyi niyetli gibi gözükseler de, HIV ile yaşayanlarda “şefkat” duygusu uyandırmak yerine, kişileri ötekileştirilmiş hissettirebilir.

HIV ile yaşamak kişinin değerini ya da sevilme hakkını azaltmaz ya da artırmaz. HIV ile yaşayanların toplumda ayrımcılığa uğramaması ve desteklenmesi için HIV statülerinden bağımsız eşit ilişkilenmelere ve kendilerini gerçekleştirebilecekleri güvenli alanlara ihtiyacı vardır.

Bana bile HIV statünü söylemeyeceksen kime söyleyeceksin?

HIV ile yaşayanlara karşı ayrımcılık ve damgalama toplum içerisinde çok yaygın. HIV ile yaşayanlar aileleri, arkadaşları ve partnerleri tarafından sıkça ayrımcılık ve damgalamaya maruz bırakılabilmektedir. Bu sebeple, HIV ile yaşayanlar statülerini çevrelerine açıklamak istemeyebilirler.

HIV ile yaşayanların statülerini açıklamalarını istiyorsanız, bu tip ifadelerle baskı kurmak yerine, kişilere ayrımcı söylem ve davranışlardan arındırılmış güvenli bir alan sunmayı deneyebilirsiniz. Ancak HIV statüsü, kişisel bir sağlık durumudur. Ayrıca, güvenli alanların olması kişilerin bu alanlarda HIV statülerini açıklamak zorunda oldukları anlamına gelmez.

Sorumsuz davranışların nedeniyle mi HIV tanısı aldın?

HIV ile yaşayanların sorumsuz olduğunu varsayan bu tür önyargılı ifadeler, HIV ile yaşayanlara karşı ayrımcılık ve damgalamaya neden olur. HIV, sadece belirli bir davranış şekliyle aktarılmaz ve herkes HIV tanısı alabilir. Bu tür önyargılar, HIV ile yaşayanların HIV epidemisinin sorumlusu olarak görülmesine neden olabilir.

HIV’in yayılımı, bireylerin sorumsuzluğundan değil; devletin ve sosyal politikalarının HIV’in ve HIV temelli ayrımcılığın önlenmesine yönelik eksiklerinden kaynaklanır. Bu nedenle, HIV ile yaşayanları suçlamak yerine, destek ve dayanışmayı artırmalıyız.

Pozitif Dayanışma kimdir?

Pozitif Dayanışma, HIV ile yaşayan kişilere akran danışmanlığı veren ve HIV testi konusunda farkındalık çalışmaları yapan bir örgütlenmedir. Akran danışmanlığı ile deneyim aktarımını ve Bir Mesaj Bir Test (1M1T) Uygulaması ile de kişilerin düzenli test yaptırma alışkanlığı edinmesini amaçlıyor.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam