23/02/2023 | Yazar: Kaos GL

Pozitif-iz Derneği’nin HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi’nin ilk eğitimi İzmir’de gerçekleştirildi.

Pozitif-iz, birincilik alan projesinin ilk eğitimi için İzmir’deydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2022 yılında “Gilead ile “Hayat Bulan Fikirler Destek Programı” tarafından, Pozitif-iz Derneği’nin birincilik ödülü verilen HIV Pozitifler İçin Akran Danışmanlığı ve Vaka Yönetimi Eğitimi Projesi’nin ilk eğitimi İzmir’de gerçekleştirildi.

Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitim, 19 Şubat 2023 Pazar günü, Ege Üniversitesi'nde EGEHAUM’un desteği ile düzenlendi.

28 kişinin başvuru yaptığı eğitime, yaşanan deprem nedeniyle başvurularını iptal etmek zorunda kalanlar ve son anda diğer pozitifler ile tanışmaktan çekinenler dışında, toplam 13 kişi katıldı.

Tam gün süren eğitim, projenin koordinasyonunu yapan Çiğdem Şimşek’in “Tanışma” konuşması ile başladı. Katılımcılardan beklentilerini aldıktan sonra, eğitim boyunca özen gösterilmesi istenenleri tahtaya not aldı. Pozitif-iz Derneği’ni ve çalışma şeklini tanıttıktan sonra, projenin içeriği ile ilgili bilgi verdi. Ardından sözü “HIV’in Tarihi ve Tıbbi Yönü” sunumunu yapması için Prof. Dr. Deniz Gökengin’e bıraktı. Gökengin, verdiği tıbbi bilgilerle birlikte gelen tüm soruları detaylıca yanıtladı.

Çiğdem Şimşek “HIV’i Nasıl Konuşuruz? ve Danışmanlık İlkeleri” sunumunda ilk önce HIV alanındaki akran tanımını yaptı. Devamında akran ile yapılan görüşmelerde hassas olunması gereken noktalara değindi ve konuşurken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti. Şimşek yaptığı “Dünyada ve Türkiye’de HIV/AIDS Aktivizm Tarihi” sunumunda ise HIV alanındaki önemli olayları ve kişileri anlattı.

Günün diğer yarısında, ayrımcılık ve azınlık olmakla ilgili farkındalık geliştirmeyi amaçlayan, bir ısınma oyunu olan “Çiftlik” bölümünde ise eğlenceli anlar yaşandı.

Av. Oktay Cerit “HIV’in Hukuki Boyutu” hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Katılımcılar yaşadıkları hak ihlalleri ile ilgili deneyimlerini paylaştı ve izleyebilecekleri hukuki adımlar hakkında sorular sordu.

“HIV ve Bürokratik İşlemler” sunumunda ise aktivist Önder Bora, sigortalılık, işe alım, askerlik, evlilik işlemleri gibi devlet kurumlarındaki süreçleri anlattı. Günün son bölümünde ise danışman ve danışan” görüşmesi için canlandırmalar yapıldı.

Pozitif-iz’in gözlemleri ve katılımcıların paylaşımlarını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı, hiv
İstihdam