19/02/2020 | Yazar: Kaos GL

Pozitif-İz Derneği İstanbul’da hızlı, güvenilir, ücretsiz ve danışmanlık alarak HIV testi yaptırılabilecek projesine başladı.

Pozitif-İz’den ücretsiz ve hızlı HIV testi projesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif-iz Derneği tarafından yürütülen “LGBTİ+ Bireyler için HIV Test ve Tanı Sürecini Kolaylaştırma Projesi” kapsamında ücretsiz, kimlik bilgilerinizi vermeden ve güven içinde Cumartesi günleri HIV testi yaptırılabilecek.

Nasıl randevu alınıyor?

HIV testleri, İstanbul Fatih’ de özel bir laboratuvarda ve sadece cumartesi günleri yapılacak. Test yaptırmak isteyenlerin 0543 241 41 03 nolu numaradan Pozitif-İz’e ulaşması ve randevu alması gerekiyor. Dernek proje duyurusunda iletişim kanalları şöyla anlatıyor:

“Aradığınızda yoğunluktan ulaşamazsanız info@pozitifiz.org mail adresimize yazabilir ya da whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Randevunuz oluşturulduktan sonra özel laboratuvar merkezine geldiğinizde bir hemşire ve proje koordinatörü tarafından karşılanırsınız. Test öncesinde HIV ile ilgili genel bilgilendirme yapılır ve varsa sorularınız yanıtlanır. Test için kan alım işlemi gerçekleştikten 20 dakika sonra sonucunuz danışmanlık verilerek açıklanır. Testler sınırlı sayıda kişiye uygulanacağından randevunuzu oluşturmak için fazla beklemeyin.”

Test kampanyası LGBTİ+’lara ve "erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklere" özel. Bu gruplardan birisine dahil olmayanlar kampanyadan yararlanamıyor.

Neden test yaptırmalı?

Dernek HIV testi yaptırmanın önemini ise şöyle anlatıyor:

“HIV, uzun yıllar belirti vermeden ve dolayısıyla hiç fark edilmeden vücutta çoğalabilir. Yıllar sonra belirtiler ortaya çıkar ve kişi sağlık şikayetleri üzerine hastaneye başvurarak tanı alır. Geç tanı nedeniyle olağan sağlık haline geri dönülmesi zahmetli ve zaman alabilir. Oysaki erken dönemde tanı alan HIV pozitif bireyler bu sağlık sorunlarını yaşamadan tedaviye başlarlar ve herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilirler.

“Ayrıca, düzenli tedavi alan HIV pozitif bireylerde HIV baskılanır ve kan testlerinde belirlenemeyen olarak tanımlanan düzeye iner. Kanda belirlenemeyen düzeydeki HIV, cinsel yolla başkalarına bulaşmaz.

“Kendinizin ve cinsellik yaşadığınız kişilerin sağlığı için düzenli HIV testi yaptırmanız önemlidir.”


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
nefret