16/01/2019 | Yazar: Kaos GL

Pozitif-iz Derneği, Gökkuşağı Aile Grubu ile bir araya gelerek “Her Yönüyle HIV” eğitimi gerçekleştirdi.

Pozitif-iz, Gökkuşağı Aile Grubu ile bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif-iz Derneği, Gökkuşağı Aile Grubu ile bir araya gelerek “Her Yönüyle HIV” eğitimi gerçekleştirdi.

Pozitif-iz Derneği, 6 Ocak’ta Gökkuşağı Aile Grubu ile bir araya gelerek “Her Yönüyle HIV” eğitimi gerçekleştirdi. Eğitimin yürütücülüğünü Dernek’ten Çiğdem Şimşek üstlendi.

İnteraktif eğitim, “Bozkır Yangını” oyunu ile başladı. HIV tanısı alma ve baş etme yolları üzerine empati kurmayı sağlayan oyunda katılımcılardan, “HIV testiniz pozitif çıktı, ne yapmayı düşünüyorsunuz?”, “Eşinize veya partnerinize test sonucunuzu söyler misiniz?”, “Nerede ve nasıl söylersiniz?”, “İlk hangi kelime ile cümleye başlarsınız?”, “Peki ya çocuklarınıza söyler misiniz?”, “Biri ilaçlarınızı bulursa?”, “İş yeriniz duyar ve işten çıkarılırsanız ne yaparsınız?”, “Sağlık sorununuz var ve cerrah ameliyatınızı yapmayı reddediyor, nereye başvurursunuz” gibi HIV pozitiflerin karşılaştıkları ve zorlandıkları alanları işaret eden soruların yanıtlanması istendi.

Oyunun çözümlemelerinin ardından katılımcılar HIV ile yaşayan Garo Babacan’ın kendi tanı alma deneyimini anlattığı “Mandalina Kabukları” ses kaydı dinledi ve kaydın yarattığı duygular üzerine konuştu.

İkinci bölümde ise, üzerlerinde bilgi ile tutumların yer aldığı stickerlar dağıtılarak katılımcılardan doğru-yanlış-bilmiyorum bölümlerine yapıştırmalarını istendi.

Stickerların yapıştırılmasının ardından; “HIV'e neden olan önyargılar, aslında yanlış ve/ya eksik bilgilerden kaynaklanıyor” denerek tedavi seçenekleri, terminoloji, bulaş/bulaşmama ve korunma yolları, evreler, virüs yapısı, tanı ve test süreleri, dünya ve Türkiye verileri ile anlatıldı. Günün son atölyesinde HIV alanında savunuculuk üzerine konuşuldu.

Pozitif-iz Derneği’nin etkinliklerini web sitesinden inceleyebilirsiniz.

Bu etkinlik Kaos GL Derneği'nin desteğiyle gerçekleşmiştir.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam