17/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Pozitif-iz Derneği’nin “Bi’ Teste Bakar!” kampanyası kapsamında, hiçbir kimlik bilgisi vermeden ve ücret ödemeden HIV testi yaptırabilirsiniz.

Pozitif-iz, ücretsiz anonim HIV testi anlaşmasını duyurdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV (İnsan Bağışıklığı Virüsü), doğru sürelerde test yapılmadığı zaman, uzun yıllar belirti vermeden ve dolayısıyla hiç fark edilmeden vücutta çoğalabilir. Yıllar sonra belirtiler ortaya çıkar ve kişi sağlık şikâyetleri üzerine hastaneye başvurarak geç dönemde tanı alır. Geç tanı nedeniyle olağan sağlık haline geri dönülmesi zaman alabilir. Oysaki erken dönemde tanı alan HIV pozitif kişiler bu sağlık sorunlarını yaşamadan tedaviye başlarlar ve herkes kadar sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürürler. Ayrıca, düzenli tedavi alan HIV pozitif kişilerde HIV baskılanır ve kanda belirlenemeyen seviyeye gelir. Belirlenemeyen=Bulaşmayan (B=B) olarak tanımlanan bu bilimsel kanıt sayesinde HIV, cinsel yolla başkalarına aktarılamaz.

Türkiye’de HIV tanısı alan kişilerin sayısı her geçen yıl artarken, henüz test yaptırmadığı için tanı almamış binlerce kişi olduğu tahmin ediliyor. HIV, kişilerin durumlarından haberdar olmaması nedeniyle yayılmaya devam ediyor.

Pozitif-iz Derneği’nin “Bi’ Teste Bakar!” kampanyası kapsamında İstanbul’da anlaştığı sağlık merkezinde, her çarşamba ücretsiz HIV testi hizmeti sunuluyor. Dernek Merkez’in, Maslak Oto Sanayi metro durağına yürüme mesafesinde, ulaşımı kolay bir konumda olduğunu belirtiyor.

Ücretsiz test hizmetinden yararlanmak için dernek ile paylaştığınız bilgiler, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunacak, kayıt altına alınmayacak, üçüncü şahıs ve kurumlar ile kesinlikle paylaşılmayacak.

Test yaptırmak için hangi yolu izlemem gerekir?

Merkeze gitmeden önce, 10:00 – 19:00 saatleri arasında, WhatsApp uygulaması üzerinden veya SMS yoluyla 0543 241 41 03 numaralı hatta ulaşarak, kimlik bilgilerinizi paylaşmadan kolaylıkla randevu alabilirsiniz. HIV testi yapılan merkezin adres bilgisi, randevu alan kişilere iletilecek.

Randevu saatinde merkeze geldiğinizde, sizi Pozitif-iz Derneği’nden bir danışman karşılayacak ve test öncesinde HIV ile ilgili genel bir bilgilendirme yapacak. Bilgilendirme sonrasında sağlık görevlisi test yapmak için kan örneğinizi alacak.

HIV testi 20 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veriyor. Test sonucunuzu Dernek danışmanı sizinle paylaşacak ve gerekli durumlarda ilerleyen süreç ile ilgili bilgilendirme yapacak. 


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı, hiv
İstihdam