14/09/2009 | Yazar: Özge Gökpınar

PRESS NOW/RTNC Partner Konferansı Hollanda’ da Düzenlendi

PRESS NOW Partner Konferansı Hollanda’da düzenlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

PRESS NOW/RTNC Partner Konferansı Hollanda’ da Düzenlendi

Press Now, 9-10-11 Eylül’de Hollanda’nın Hilversum kentinde tüm dünyadaki çalışma ortaklarını bir araya yetirdi. 3 gün boyunca yoğun bir çalışma etkinliği içerisinde katılan medya kuruluşları, gelecek 5 yıl içerisindeki durumlarını ve gelişmek/dönüşmek için yapılması gerekenler, bunların önündeki engeller ve nasıl başa çıkılabileceği üzerine çok katılımlı bir ortaklaşa akıl yürütme atölyesinde bir araya geldiler.

Devam eden ekonomik krizle birlikte, medyanın önündeki tüm engeller ortaklaşa masaya yatırıldı. 2009 yılı baz alınarak, 2015 yılında medya kuruluşlarının nerede olduğunu ve ne gibi gelişmelerden geçebileceği birlikte araştırıldı.
 
İçerisinde bulunduğumuz yılla beraber, medyanın önünde engel teşkil eden ana başlıklardan en göze çarpanları: teknik gelişmeler, şeffaflığın olmaması, özgür düşünce ve ifade ortamının olmayışı, din ve medya üzerindeki önyargılar, gazetecilerin birden çok role sahip olması.
 
Medyanın önündeki engellerin neler olduğuna bakıldıktan sonra, genelden daha özele inilerek katılımcıların hangi ülkelerden geldiğine ve ülkelerindeki medyanın durumlarına göz atılarak gruplar oluşturuldu ve grup çalışması yapıldı. Çalışmanın amacı, yine 5 sene içerisindeki gelişmelerin neler olabileceğini tartışarak belirlemekti.
 
İki ana başlıktan bahsetmek gerekirse gelişmekte olan ülkelerdeki medya kuruluşlarının önündeki engeller, yasal reformlar, kanunlar/yaptırımlar, medya kuruluşları içerisindeki patron – çalışan ilişkisi olarak belirlendi ve 5 sene sonra bu engellerin ortadan kaldırılması ile olabilecek gelişmeler ise bağımsız medyanın gücünü artırması, bağımsız medyanın azınlıklar üzerine daha çok haber yapabilmesi, gazetecilerin sendikalar tarafından korunması, medyanın profesyonel, objektif ve eleştirel olması, herhangi bir stereotipi beslememesi, medyanın halkı bilgilendiren bir izleyici olması, kendi kendini geçindiren bir medya ve halkın da medyada yerini alması olarak belirlendi.
 
Kendi ayakları üstünde duran bir medya için ise hedef kitle iyi belirlenmeli, reklam departmanı olmalı, bu hedef kitleye hitap edecek reklamlar alıp vermeli, bağımsız olmalı, kalitesi artmalı ve diğer yakın amaçlara ve isteklere sahip kuruluşlar ile işbirliği içinde olmalı gibi öneriler tek bir çatıda toplandı.
 
Toplantının bir günü yerel bir gazete olan ‘BarneveldseKrant’ ve Hollanda’nın en önemli yazılı basınlarını bünyesinde bulunduran ‘De Volkskrant’ gazetesi ve dergisi ziyaret edildi.
 
BarneveldseKrant, kendi basım sistemine sahip zengin bir yerel gazete. Bu basımevinde civar kentlerin yerel gazetelerini ve dergilerini de basarak büyük bir gelir elde etmekte ve sistemin işleyişini böyle sağlamaktalar. Ayrıca, bağışçılardan, kapıya servis gazetelerden ve üyelik sisteminden de gelir elde ediyorlar.
 
De Volkskrant, hem gazete hem dergi hem de websitesi üzerinden çalışıyor ve çağın getirdiği tüm yeniliklere ayak uydurmuş ve böylece okuyucu kitlesini genişletmiş bir olan bir basın kuruluşu. Websitesinde youtube linkleri ve her bir dosya konusuna yönelik yazılar, fotoğraflar, karikatürler, müzikler ve videoların bulunduğu ayrı ayrı dosya konuları var. Günde 400.000 ziyaret alıyor bu websitesi.
 
Gençlere yönelik gazete ekleri, kültür sanat haberleri ve iphone eklentileri ile okuyucu nüfus aralıklarını 13 yaş ile başlayacak kadar genişletmişler. 
 
Ve bu gazetelerin gezilmesi ile kendi basım yerine sahip olmanın ve internet teknolojisi kullanılarak internet hizmetlerinin geliştirmesinin bir yayın organı için ne kadar önemli olduğu Press Now toplantıları içinde sıkça vurgulanan konular oldu.
 
Kapanışta ise Press Now yöneticisi Leon Willems, oraya katılan her çalışma ortağının işlerinin devamı için yeni projelendirme ve finanslama ile Press Now tarafından desteklenilmeye devam edilmesine çalışılacağını söyleyerek, bu üç günlük toplantıyı bitirdi.
 

Etiketler: medya
İstihdam