07/06/2023 | Yazar: Kaos GL

BEKSAV, LGBTİ+ Onur Ayı sebebiyle Pride filmini göstermek istedi. Kadıköy Kaymakamlığı yasakladı, polis vakıf binasını ablukaya alarak film izlemek isteyenleri gözaltına aldı.

Pride filmini izlemek isteyenler gözaltına alındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Onur Ayı’nın gelmesiyle birlikte kaymakamlık yasakları da başladı. Şişli Kaymakamlığı ve Kadıköy Kaymakamlığı, LGBTİ+ Onur Ayı’nın yasakçı ilk mülki idareleri oldu.

Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi de bugün (7 Haziran) Onur Ayı etkinlikleri kapsamında Birleşik Krallık’ta madenciler ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini göstermek istedi.

Kaymakamlık yasakladı

Film etkinliği Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. BEKSAV Sinema Kolektifi yasak kararını tanımadığını duyurarak tüm sinemaseverleri ve LGBTİ+’ları olası bir saldırıya karşı gösterime çağırdı:

“Onur ayı geldi çattı ve yasaklar rengarenk kapılarımızı çalmaya başladı! Bu akşam BEKSAV’ın bahçesinde birlikte izleyeceğimizi duyurduğumuz ‘Pride' filminin gösterimi hakkında Kadıköy Kaymakamlığı yasak kararı aldı. Buna karşı tavrımız filmin gösterimini yapmak olacaktır. Çünkü, yasak ne ayol?! Çünkü film, yasaklanabilir mi?

Tüm seyircilerimize ve dostlarımıza duyurmak isteriz. Olası bir müdahaleye karşı tüm sinema severleri, LGBTİ+'ları ve dostlarımızı dayanışmaya çağırıyoruz. Beksav Sinema Kolektifi olarak kararı uygulamayacağımızı kamuoyuna ve akşam gösterime katılmak isteyen herkese bildiririz. Alışın, buradayız!”

Polis gözaltına aldı

Film saati yaklaştığında polis vakıf binasını abluka altına aldı. Polis, film gösterimi için gelenleri ve BEKSAV yöneticilerini gözaltına aldı. BEKSAV, gözaltıları şöyle duyurdu:

“Bugün BEKSAV Sinema Kolektifi'nin "Pride" filminin gösterimi öncesinde vakıf binası polis ablukasına alınmıştır. BEKSAV ve Sinema Kolektifi üyeleri ve gösterim için gelen çok sayıda arkadaşımız gözaltına alınmıştır. İktidarın LGBTİ+ düşmanlığına karşı gökkuşağı renklerini savunuyoruz.”

Şişli’de de yasak

Öte yandan Şişli Kaymakamlığı, Üniversiteli Feminist Kolektif’in 6 Haziran’da yapmak istediği Diren Ayol gösterimini yasakladı. Üniversiteli kadınlar ve lubunyalar gösterimi “Yasağa rağmen alışın buradayız, alışın bir aradayız!” diyerek gerçekleştirdi.

Şişli Kaymakamlığı, belgesel gösteriminin toplumda infial uyandıracağını, milli vicdani ve insani değerlere dokunacağını, toplumsal iç barışı edebileceğini iddia ederek Şişli semti sınırları içinde 1 günlük etkinlik yasağı getirdi. Yasak kararı aynı zamanda belgesel gösteriminin anayasal düzene aykırı olabileceği iddia edilerek getirilen yasağın hak ve özgürlüklerin korunması ve suçun önlenmesi amacıyla olduğu iddiasıyla tüm açık ve kapalı alanlarda getirildi.

Üniversiteli Feminist Kolektif, yasak kararını tanımadı ve gösterimi gerçekleştirdi. Üniversiteli kadınlar ve lubunyalar “Kadın ve LGBTİ+'ların bir araya gelip film izlemesinden bile korkuyorsunuz. Yasağa rağmen alışın buradayız, alışın bir aradayız!” diyerek bir araya geldi ve filmi izledi.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, nefret suçları, siyaset, onur yürüyüşü
İstihdam