07/03/2010 | Yazar: Atilla Demir

Hindistan’da bulunan Aligarh İslam Üniversitesi (AMU) profesörlerinden Shrinivas Ramchandra Siras, gey olduğu gerekçesi ile görevinden alındı.

Profesör Gey Olduğu İçin Kovuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hindistan’da bulunan Aligarh İslam Üniversitesi (AMU) profesörlerinden Shrinivas Ramchandra Siras, gey olduğu gerekçesi ile görevinden alındı.
 
İndia Times’ın haberine göre, 64 yaşında ve kısa bir süre sonra emekli olacak olan Shrinivas Ramchandra Siras’in öğrencileri, üniversite kampüsü içersinde yer alan evine gizli kamera yerleştirip, profesörün bir rikşa şoförü (Hindistan’da taksi olarak kullanılan, 3 tekerlekli bisiklet) ile olan ilişkisinin görüntülerini üniversite yönetimine gönderirler.
 
AMU’da 20 yıldır görev yapan ve Modern diller gölüm başkanı olan Siras uzaklaştırılması ile mücadele etmeyeceğini ve gönüllü olarak üniversiteyi terk ettiğini söylüyor.
 
Siras’ın karşı koymayacağını açıklaması AMU otoritelerini rahatlatmış gözüküyor. Kampüs içersinde eşcinsel mücadelenin başlamasından çekinen otoriteler, profesörün kanuni bir suç işlemediğini olayın yüz kızartıcı bir durum olduğunu belirtiyorlar. Üniversite yönetiminin ve öğrencilerinin ikiye bölündüğü olay, Hindistan medyasında geniş yer buldu.

AMU halkla ilişkiler sözcüsü Rahat Abrar, “Siras’ın bir rikşa şöförü ile ilişkiye girdiği görüntüler var. Bu hiçbir enstitünün kaldıramayacağı bir skandaldır. Bu yüzden 9 Şubat’ta Prof P K Abdul Azis tarafından görevinden uzaklaştırıldı.”

Siras 9 Şubat’ta üniversite tüzüğünün 403-C maddesine dayanılarak görevinden alındı. Üniversitede Siras’ın “Utanç Verici(!)” cinselliği ile çalkalanırken, Siras sessizce eşyalarını toplayıp kampüsü terk etti.
 
Her hangi bir soruşturma komitesine ifade vermeyi reddeden Siras “İstedikleri her şeyi söyleyebilirler. Her hangi bir açıklama yapmayacağım. Eğer istismar edilirseniz, aynı şekilde karşılık vermek zorunda değilsiniz. Zaten emekli olmak üzereydim, olayı büyütmektense gitmeyi tercih ederim. Bu talihsiz şartlar altında saygın ve mantıklı bir seçenek.”



Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam