30/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Psikanalitik Bakışlar Sempozyumu’nun konusu ‘Cinsiyet, Cinsel Kimlik ve Cinsellik’ olacak.

Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Psikanalitik Bakışlar Sempozyumu’nun konusu “Cinsiyet, Cinsel Kimlik ve Cinsellik” olacak.
 
Boğaziçi Üniversitesi’nde, 8-9 Aralık 2012 tarihinde yapılacak olan Sempozyum, psikoseksüel kuramın başlangıcından günümüze psikanalizde cinsiyet, cinsel kimlik ve cinselliğin ele alınışının nasıl evrildiğini tanıtmayı ve değişik görüşleri, bakışları tartışmayı hedefliyor.
 
“Erkek ve kadın olarak doğmayız”
Psikanaliz kuramının gelişmesinde ve yüzyıldır süren uygulamasında çok önemli olmuş, halen tartışılan ve yeni bakış açıları ile zenginleşen bir konuyu ele alan Sempozyum için yapılan açıklama şöyle:
 
Freud Fliess’e yazdığı mektuplardan birinde şöyle der: "Cinsel eylemin incelenmesi beni zora soktu. Orada bolca görkemlilik ve daha nice merak uyandıran şeyler keşfettim ama şimdilik bunun üzerinde konuşmayalım." Ancak Freud merak etmeye ve yalnız cinsel eylem değil, cinsiyet, çocuk cinselliği, cinselliğin ruhsal temsilleri ve cinsel kimlik üzerine düşünmeye ve konuşmaya devam eder. Böylece, ruhsal ve cinsel gelişimin birlikteliğine dayanan psikanaliz bu merak zemininde temellenir. Freud’un çocuk cinselliği kuramı bir devrim niteliğinde idi. Bu sayede insanın iç dünyasını psikoseksüel gelişim dönemleri ile irdeleyebilme şansını yakaladık.
 
Erkek ve kadın olarak doğmayız, kadınlık ve erkeklik zaman içinde biyolojik yazgımızla ilintili ve aynı zamanda da bağımsız olarak gelişir. Anatomi bize verilendir; hepimiz bize verilmiş olana atfettiğimiz anlamlarla psikolojik, sosyal, duygusal hayatımızı ve nesne seçimlerimizi belirleriz.
 
Başlangıçta psikanalistler daha çok kadın hastaları analiz ettiler. Fakat kuram daha çok erkeklerin psikoseksüel gelişimi üzerinden yazıldı. Kimilerine göre kadınlara haksızlık yapıldı. Zaman içinde birçok karşı çıkış ve yeni görüşler ortaya çıktı. Bugün çağdaş bakışa göre, cinsiyet karmaşık bir kavram olarak birçok referans çerçevesinden etkilenir. Her bireyin erkeksiliği ve/veya kadınsılığı kendine özgü ve biriciktir. Cinsel kimlik, psikolojik, sosyal ve politik olarak yapılanır.
 
PSİKANALİTİK BAKIŞLAR 6
 
"Cinsiyet, Cinsel Kimlik ve Cinsellik"
8-9 Aralık 2012
Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi
Albert Long Hall
(Güney Kampüs)

Bilimsel Kurul
Mine Özgüroğlu (Başkan)
Gülgün Alptekin
Refhan Balkan
Berrak Ciğeroğlu
Pınar Limnili Özeren
 
Konuk Konuşmacılar
Chris Johannidis
Itamar Levi
Jacqueline Schaeffer
Lynne Segal
 
Düzenleme Kurulu
Nilgün Taşkıntuna (Başkan)
Yavuz Erten
Işın Sayın
Ümit Eren Yurtsever

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam