02/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat, Transgender ve Toplumsal Cinsiyete Uymayan Kişilerle Psikolojik Uygulamalar Kılavuzu’nun Türkçe çevirisini yayınladı.

“Psikologlar cinsiyetin ikili sistemle sınırlı olmadığını bilirler” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat, Amerikan Psikologlar Derneği’nin yayınlamış olduğu Transgender ve Toplumsal Cinsiyete Uymayan Kişilerle Psikolojik Uygulamalar Kılavuzu’nun Türkçe çevirisini yayınladı.

Fotoğraf: Trans Onur Yürüyüşü İstanbul, 2015, Yıldız Tar/Kaos GL

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Amerikan Psikologlar Derneği’nin yayınlamış olduğu Transgender ve Toplumsal Cinsiyete Uymayan Kişilerle Psikolojik Uygulamalar Kılavuzu’nun Türkçe çevirisini yayınladı.

Dernek bu kılavuzun amacını "transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerle kültürel anlamda yetkin, gelişimsel olarak uygun ve trans-olumlayıcı psikolojik uygulamaların sunulması konusunda psikologlara yardımcı olmak" cümleleriyle açıklıyor.

Pembe Hayat bu çeviriyi LGBTİ hareketinin ruh sağlığı alanında çalışmalarına yön veren; hem LGBTİ’lerin kendileriyle barışmaları hem de ruh sağlığı uzmanlarının homofobi ve transfobileriyle yüzleşerek LGBTİ’lere önyargısız hizmet verebilmeleri için yıllarca çaba harcayan, Psikolog Mahmut Şefik Nil’e ithaf etti.

Transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerle çalışan psikologlar için bir kılavuz

Kılavuzun kapsamı, transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerle klinik hizmet sunan, araştırma yürüten veya eğitim veren psikologlar olarak tanımlanıyor.

Kılavuz, “Temel Bilgiler ve Farkındalık”, “Damgalanma, Ayrımcılık ve Ruh Sağlığı Hizmetine Erişimin Önündeki Engeller”, “Yaşam Boyu Gelişim”, “Değerlendirme”, “Terapi ve Müdahale”, “Araştırma, Eğitim ve Öğretim” bölümlerinden oluşuyor. Her bölüme içkin düzenlenen ilkeler ise transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerle çalışanlara yol göstermeyi hedefliyor.

“Psikologlar, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi konusundaki tutum ve bilgilerin ruh sağlığı hizmetini nasıl etkileyebileceğinin farkındadırlar”

Kılavuzda yer alan ilkeler, cinsiyetin ikili sistemle sınırlı olmadığını, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimin birbiri ile bağımsız ama ilişkili olduğunun altını çiziyor ve transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerle çalışmaya yönelik ilkeler veriyor. O ilkelerden bazıları şunlar:

“Psikologlar, cinsiyet kimliğinin transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerin diğer kültürel kimlikleriyle nasıl kesiştiğini anlamaya gayret ederler.

“Psikologlar, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi konusundaki tutum ve bilgilerinin transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilere ve ailelerine sundukları ruh sağlığı hizmetini nasıl etkileyebileceğinin farkındadırlar. “

“Psikologlar, damgalanma, önyargı, ayrımcılık ve şiddetin transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerin sağlığını ve esenliğini nasıl etkilediğinin farkındadırlar.”

“Psikologlar, transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerin dâhil olduğu ebeveynlik ve aile kurumunun nasıl değişik şekiller alabileceğini anlamaya çalışırlar.”

“Psikologlar, psikolog adaylarını transgender ve toplumsal cinsiyete uymayan kişilerle yetkin bir şekilde çalışmaya hazırlamayı amaçlarlar.”

"Transgender ve Toplumsal Cinsiyete Uymayan Kişilerle Psikolojik Uygulamalar Kılavuzu"nun tamamına buradan ulaşabilirisiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam